Twins (2020) av Varian Johnson og Shannon Wright.

De eneggede tvillingsøstrene Francine og Maureen deler alt – også et sterkt ønske om å vinne vervet som “Class President”. 

Francine og Maureen har alltid vært perlevenner. Men på det fargerike bokomslaget av denne tegneserieromanen setter de eneggede tvillingsøstrene et noe drepende blikk i hverandre. De ligger nemlig i valgkamp mot hverandre, og er blitt rivaler mer enn kumpaner. 

Francine og Maureen har nemlig begynt på Middle School, eller Junior High, det vi kaller ungdomsskolen her hjemme i Norge. Det er helt tydelig at Francine nå har behov for å skille seg ut i forhold til tvillingsøsteren sin. Hun kjøre en ny, egen klesstil, velger å henge med venner uten å inkludere Maureen, hun velger seg bevisst helt andre skolefag. Men Maureen tar visst ikke helt hintet. Maureen er ikke like utadvendt som Francine, og nå er hun forvirret og såret. Og da Francine stiller til valg som “Class President”, gjør Maureen det eneste naturlige – hun gjør som sin tvilling, og stiller til valg, hun også. La dramaet begynne!

Twins illustrerer godt hvordan søsken både kan være bestevenner, men også rivaler som går hverandre på nervene. Spesielt når man entrer tenårene begynner det å vokse fram et større behov for å kjenne seg unik og finne sin egen tilhørighet. Men noen føler seg gjerne tryggere med å dilte litt etter. Det er her vi finner kilden til konflikten i fortellingen. Francine vil ikke lenger gå rundt som en slags duplikat av sin tvillingsøster. Slik kan det jo være mellom venner også – hvem har ikke lyst til stadig å utvikle seg?  

Twins kan kalles en high school-roman, siden mye av handlingen er sentrert omkring det som skjer på en skole i USA, så  her får den norske leser et innblikk i amerikansk skolehverdag. Videre får man bli med hjem for å se hvordan Francine og Maureens foreldre takler konfliktem som bygger seg opp mellom døtrene.  

Å lese denne tegneserieromanen er en hyggelig måte å holde engelsken ved like på, samt lære nye ord og uttrykk. Karmøy folkebibliotek har mange gode bøker på engelsk både i barneavdelingen og i ungdomsavdelingen vår, Grottå. 

Lån Twins på Karmøy folkebibliotek, og lytt gjerne til vår omtale av boken i vår podcast, Bokfriminuttet