Fordypningsoppgave om: Krim og spenning

Liste med flere tips til fordypningsoppgaven finner du her.

Muchamore, Robert. CHERUB-serien. Rekrutten (1, 2010).

Serie om agenter og spioner, oversatt til nynorsk. Her omtales kort fire bøker for å gi et inntrykk av serien. Den første boken i serien er Rekrutten: 12-årige James Adams kjem på barneheim etter at mora døyr. James får raskt tvilsame venner, hamnar i slåsskampar og blir arrestert for tjuveri. Men då CHERUB oppdagar hans skjulte talent, byrjar eit nytt liv som spion. I denne første boka i serien følgjer vi altså rekrutteringa av James til organisasjonen, den knallharde opptaksprøven, hans første oppdrag med å infiltrere ei gruppe øko-fanatikarar som har planar om biologisk terror. Møt også veslesystera Lauren, og Kyle, Kerry og resten av CHERUB-ane.

Den andre boken heter Kokainkongen (2, 2010): Fire CHERUB-agentar er sette på saka om å infiltrere kokainkongen Keith Moores organisasjon – tallause forsøk frå politispanarar har vore mislykka. James Adams må byrje i det små med å deale for småkriminelle narkolangarar og lære seg denne farlege undergrunnsverda å kjenne.

Så over til to nyere utgivelser i CHERUB-serien:

Brigands MC (11, 2018): Alle CHERUB-agentar har ein bakgrunn. Dante Scott slit enno med mareritt om den gongen familien hans døydde. Dei blei brutalt drepne av ein motorsykkelgjeng. Dante får sjansen til å bli med i CHERUB, få ei solid opplæring og bli ein profesjonell agent. CHERUB-agentane har ein stor fordel: Vaksne får aldri mistanke om at barn og ungdommar spionerer på dei. Men då Dante blir med James og Laure Adams på eit oppdrag for å infiltrere motorsykkelklubben Brigands, er han klar til å bruke alt han har lært, for å hemne seg på dei som drap familien hans.

Monsterbølgja (12, 2019): Etter at ein tsunami fører til store øydeleggingar på ei tropeøy, sender guvernøren på øya inn bulldosarar for å jamne landsbyane med jorda og erstatte dei med luksushotell. James får i oppdrag å vakte familien til den korrupte guvernøren, eit oppdrag han ikkje tykkjer noko om. Samstundes pønskar tidlegare agentkollega Kyle Blueman ut sin eigen uoffisielle og svært farlege plan. James må no velje mellom lojaliteten til CHERUB og lojaliteten til den eldste venen sin.

Biblioteket har så langt 12 bøker i CHERUB-serien.

Wegelius, Jakb. Legenden om Sally Jones (2009).

Dette er en historie om uløste forbrytelser i fjerne, tåkelagte byer. Det er en historie om slu ondskap i feberhete jungler og om trofast vennskap på stormende hav. Det er en historie om lengsel, håp og grusomme svik. Det er legenden om Sally Jones.

Wegelius, Jakob. Morderens ape (Legenden om Sally Jones 2, 2016).

Det er natt i Lisboas havn. I gasslyktenes skinn løper en mann for livet. Hans navn er Alphonse Morro og han bærer på en hemmelighet som mektige krefter til beskytte for enhver pris. Forfølgeren nærmer seg. Og tar ham igjen. Kampen er over på noen øyeblikk. Morro faller over kaikanten og forsvinner i elven Tejos svarte strømmer. Snart hviskes det i natten om at et mord har blitt begått. Men det spres også et annet og enda mer skremmende rykte: et sted blant havnekvarterets gater og smug gjemmer det seg en gal og blodtørstig menneskeape. Det er morderens ape.

(Morderens ape er en frittstående fortsettelse av Legenden om Sally Jones).

Enger, Thomas. Killerinstinkt (2017).

Etter at Even Tollefsens eks-kjæreste, Mari, blir funnet drept på Fredheim VGS dagen etter revypremieren, må Even prøve å finne ut hvor godt han egentlig kjenner menneskene rundt seg. En av Evens venner blir også funnet grovt mishandlet og drept, et helt annet sted på skolen. Even blir raskt mistenkt. Han rakk aldri å få svar på hvorfor Mari slo opp med ham. Snart blir det tydelig både for Even og politiet at en ulykke som krevde livet til Evens far ti år tidligere, er viktig for etterforskningen. Samtidig begynner Even å tvile på hvem av sine nærmeste, venner eller familie, han egentlig kan stole på. Det blir en intens tid for Even. Han må både kjempe mot ryktene som sprer seg i bygda, og mot en drapsmann som ikke skyr noen midler for å fjerne alle spor etter seg.

Enger, Thomas. Enkebyen 1 (2019) og Enkebyen 2 (2020).

Det skjuler seg en uhyggelig virkelighet bak navnet Enkebyen. Befolkningstallet på jorda er for høyt, og det er for lite mat og vann til at alle kan overleve. Derfor får ett medlem av hver familie muligheten til å ofre seg for at resten av familien skal få sjansen til et bedre liv. Etter en voldsom, uventet flom kommer Stella (16) og faren til Enkebyen. Ferden dit var strabasiøs gjennom utrygge områder. Men prøvelsene er på ingen måte over. I Enkebyen er en rekke kvinner og jenter forsvunnet, og noen av dem dukker opp drept med en J malt eller risset inn på kroppen. Det går raskt opp for Stella at hun er i livsfare, bare fordi hun er jente. Men ingen gjør noe i den gjennomregulerte byen. Ingen tør. For Stella blir det en kamp om å overleve. Det handler om å bli voksen, og om å finne noe å tro på. Om kjærlighet og om å gjøre vanskelige valg hun ikke aner konsekvensene av, før det er for sent.

I Enkebyen 2 : de drepte, har Stella gjort sitt valg og bestemt seg for å bli med i Kvinnelegionen. Her er hun med på geriljavirksomhet og blir konfrontert med store spørsmål om hvorvidt målet for enhver pris helliger midlet. Samtidig strever hun med å tilpasse seg rutinene i legionen og kjenner på savnet etter familien og vennene sine.

McManus, Karen M. En av oss lyver (2017).

En torsdag ettermiddag må fem elever ved Bayview High School sitte igjen etter skoletid. Nerden Bronwyn har kurs for universitetet og gjør aldri noe galt. Skjønnheten Addy er den billedskjønne skoleballdronningen. Forbryteren Nate har allerede fått en betinget dom for narkosalg. Sportsstjerna Cooper er skolens ubestridte baseballhelt. Og til slutt Einstøingen Simon, hjernen bak skolens beryktede sladreapp. Men Simon kommer seg aldri ut av det klasserommet igjen. Han dør før de har sittet tiden ut. Og ifølge etterforskningen skyldes ikke dødsfallet noen ulykke. Han døde en torsdag. Men på fredag hadde han planlagt å legge ut saftige avsløringer om alle de fire høyprofilerte klassekameratene sine, og det gjør dem alle til mistenkte. Eller er de bare perfekte syndebukker for en drapsmann som fremdeles er på frifot?

McManus, Karen M. To kan holde på en hemmelighet … hvis én er død (2019).

Ellery har aldri vært i småbyen Echo Ridge, men hun vet alt om stedet. Det var der tanten hennes forsvant i en alder av sytten år. Det var også der dronningen av skoleballet ble drept for fem år siden. Og nå må Ellery bo på dette stedet med en bestemor hun knapt kjenner. Ingen vet hva som skjedde med disse to jentene og familien hennes er fortsatt preget av hendelsen. Malcolm vokste opp i skyggen av den drepte skoleballdronningen. Storebroren hans var hovedmistenkt og forlot Echo Ridge i fornedrelse. Både Ellery og Malcolm vet at det er hardt å gi slipp på noe som ikke er avsluttet. Men sannheten er nærmere enn de tror. Og noen er villige til å drepe for å holde den skjult.

Fugelhaug, Randi. Fallesjuke (2020).

Ein fallskjermhoppar dundrar i bakken framfor hundrevis av sjokkerte tilskodarar under Ekstremsportveko på Voss. Undersøkingar viser at fallskjermen til den omkomne småbarnsmora Veslemøy Liland er tukla med, og drapsalarmen går. Kven ville henne til livs – og kvifor? Tidlegare VG-reporter, no heimflytta lokalavisjournalist Agnes Tveit vaknar opp frå ein yrkesmessig dvale då ho begynner å leite i si eiga ungdomstid etter svar. Snart oppdagar ho at den vakre vestlandsbygda skjuler mange mørke hemmelegheiter. Fallesjuke er ein roman om nære vennskap og djupe svik, om å bryte opp og om å vende tilbake.

Braithwaite, Oyinkan. Min søster er seriemorder (2020).

Da Korede blir avbrutt i middagen av et nødanrop fra søsteren Ayoola, vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Familien kommer først. For blod er tykkere – men vanskeligere å fjerne fra teppet – enn vann.

Staalesen, Gunnar. 1900-serien: 1900. Morgenrød (1, 1997).

Mot et fargerikt bakteppe – unionsoppløsningen i 1905, jobbetid og ubåtkrig, streiker og politiske motsetninger på 1920- og 30- tallet – tegnes et vell av menneskeskjebner. Erotiske bånd knyttes og brytes, kjærlighetsforhold oppstår og ødelegges, mennesker fødes og dør – i dette første bindet av en triologi som har til ambisjon å fremstille livet i Norge i det tyvende århundre fra den aller første dagen til den siste. Frem i forgrunnen trer en rekke klart tegnede figurer: politibetjentene Moland og Berstad, den sensuelle og skjebnesvangre Maren Kristine Pedersen, anleggsarbeideren Torleif Nesbø og hans familie, ungpikene Ingrid Moland og Trodis Sylte, skuespilleren Robert Gade og den unge forfatteren Hjalmar Brandt, og mange, mange flere, i et mønster der skjebnetråder krysses og uventede møter oppstår. Og bak det hele slynger det seg en uoppklart mordgåte.

1950. High noon (2, 1998).

Også bind to begynner med et mystisk dødsfall. En mann blir funnet druknet i Puddefjorden oktober 1932, og spørsmålet melder seg om dette kan ha sammenheng med det gamle uoppklarte mordet. Men først og fremst er dette en bred episk roman om den dramatiske midtre delen av vårt århundre. Vi møter igjen en rekke sentrale personer fra første bind. Nesten alle stilles overfor sentrale valg, men hvem velger rett og hvem velger feil? Det er de store temaene i livet handlingen samler seg om: fødsel og død, suksess og fiasko (og i løpet av romanen ser også en liten gutt med etternavnet Veum dagens lys).

1999. Aftensang (3, 2000).

Tredje bind i Gunnar Staalesens trilogi om det 20. århundre begynner med etterlysningen av den elleve år gamle Veslemøy Heggøy, som ble borte fra sitt hjem i bydelen Landås en torsdag i oktober 1962. Samtidig hviler skyggen av en annen forbrytelse tungt over persongalleriet. Fremdeles er det noen som ikke kan slippe taket i drapet på konsul Frimann natt til 1. januar 1900. Både pensjonert politimann Svend Atle Moland, den aldrende forfatteren Hjalmar Brandt og en ikke ukjent privat etterforsker med kontor på Strandkaien gjør i løpet av boken sine forsøk på dette. Samtidig blir det gitt et levende bilde av tidsrommet fra 1962 til 31. desember 1999, da den siste brikken endelig faller på plass.

Lier, Stein Morten. Tinius-trilogien: Rookie (1, 2012).

Tinius havner midt i en kriminalsak når han oppdager at Malin i klassen har kontakt med en eldre mann på facebook. Her ligger det skumle hensikter bak. Tinius tar saken han kommer over i egne hender.

Pyro (2, 2013).

Vålerenga Trolls klubbhus brenner. Treneren Truls blir mistenkt og arrestert for å stå bak brannen. Tinius tror Truls er uskyldig og begynner å undersøke saken på egenhånd. Dermed blir han viklet inn i et nett av forbrytelser. Sander vegrer seg for å hjelpe til. Truls blir kjent med Ines, som virker veldig gira på å finne pyromanen og løse mysteriet.

Skuddet (3, 2014).

Tinius og kameraten Sander vedder om hvem som har det som skal til for å bli politi. Veddemålet går for langt. Tinius låner morens tjenestepistol og avfyrer et skudd i skogen. Dagen etter finner politiet et død mann ikke langt fra der guttene skjøt. For å bevise sin uskyld, starter Tinius sin egen etterforskning av en narkoboss og vikles snart inn i et kriminelt nettverk det er vanskelig å komme seg ut av.

Lahlum, Hans Olav. Menneskefluene (2010).

Byen er Oslo og datoen er 4. april 1968. Den tidligere statsråden og motstandshelten Harald Olesen blir funnet skutt ned og drept – innelåst i sin egen leilighet på Torshov. Verken mordvåpen eller noen andre spor etter morderen er å finne i leiligheten.

Den ambisiøse unge førstebetjenten Kolbjørn “K2” Kristiansen forstår raskt at morderen må ha vært en av de sju andre beboerne i oppgangen. Han trenger imidlertid hjelp for å finne ut hvordan mordet ble begått – og deretter mer hjelp for å finne morderen og et motiv. Det er de skarpsindige resonnementene til en svært utradisjonell rådgiver, den 18 år gamle funksjonshemmede professordatteren Patricia Louise Borchmann, som bringer etterforskningen stadig tettere på en uvanlig utspekulert og kaldblodig morder.

Da Harald Olesens dagbok med en rekke mystiske notater blir funnet, og deretter en av naboene blir funnet skutt i sin leilighet, blir K2s dyktighet virkelig satt på prøve. Gjennom ti dager med etterforskning avsløres det gradvis at livene til så godt som alle av oppgangens beboere preges av dystre hendelser i fortiden, og stadig flere spor peker tilbake mot okkupasjonsårene under 2. verdenskrig.

En rekke menneskeskjebner preger en på flere plan spennende roman, hvor spørsmålet om hvem morderen er, til siste slutt forblir uløselig knyttet til spørsmålet om hvorfor mordet ble begått.

Lahlum, Hans Olav. Satelittmenneskene (2011).

Datoen er lørdag 10. mai 1969. Førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir oppringt på sitt kontor i Oslo av den myteomspunne mangemillionæren og motstandsmannen Magdalon Schjelderup. Han ber om et møte med førstebetjenten fordi en av hans nærmeste planlegger å myrde ham.

Før møtet finner sted faller Schjelderup om og dør under søndagsmiddagen med sine ti nærmeste tilstede. Denne maktige og upopulære patriarken er blitt forgiftet, og morderen selv satt ved bordet. Men på hvilken plass morderen satt, forblir et nervepirrende mysterium. Og enda mer gåtefullt blir det hele da en serie mystiske brev innvarsler flere dødsfall blant gjestene fra Magdalon Schjelderups siste måltid.

Det ligger mange hemmeligheter begravd i Schjeldrups dunkle fortid. Nå kommer de til overflaten og K2 blir spesielt interessert i et mystisk mord ved krigens slutt, et mord som får ny aktualitet nå.

Førstebetjent Kristiansen trenger mange og treffsikre slutninger fra sin hemmelige rådgiver, den funksjonshemmede, men slagferdige professordatteren Patricia Louise I. E. Borchmann, før han etter åtte dagers intensiv etterforskning endelig kan avsløre sannheten.

Menneskefluene og Satelittmenneskene er de to første bøkene i en serie frittstående krimromaner av H.O. Lahlum.

Galbraith, Robert. Når gjøken galer (2014).

Når en modell faller i døden fra en snødekt balkong i Mayfair, antas det at hun har begått selvmord. Men broren hennes er ikke overbevist, og ber privatetterforsker Cormoran Strike ta en nærmere titt på saken. Strike er krigsveteran og sliter med senskader, både fysisk og psykisk. Livet hans er et komplett kaos, men denne saken gir han en sårt tiltrengt økonomisk livline. Men det skal vise seg at jo mer Strike dykker ned i modellens komplekse og mørke verden, desto mer utsetter han seg selv for stor fare.

Robert Galbraith er J.K. Rowlings pseudonym når hun skriver kriminalromaner.

Holterman, Sonja. Gå med meg (2020).

Flere tusen unge er samlet til russetreff i Kongeparken. På en høyde over parken ligger en kvinne. Hun har på seg en gammel russedress fra 1990 med et hvitt kors teipet på buksebeinet. Mens ungdommene fester starter jakten på kvinnens morder. Krimjournalist Ira Torgrimsson er blitt mor, og vil hjem til datteren i Oslo, men russedrapet fører henne til Jæren. Hun nøster opp historien om Kristine, og hennes oppvekst som var preget av streng tro, skam og foreldres forventninger. Kriminalromanen «Gå med meg» handler om Kristine og hennes oppvekst i et kristent miljø på Nord-Jæren på 80-tallet. Kristine er en del av en kristen gjeng. Hun og vennene drar på konserter og møter, og har et sterkt samhold. Men troen, den sosiale kontrollen og skammen truer med å splitte dem. Fortellingen om Kristine beskriver et kristent samfunn som utøver sterk sosial kontroll over barn og unge, like sterkt som det man kritiserer det muslimske miljøet for. Den viser også de interne rangeringene som foregår i et lukket religiøst miljø, hvor de som tilhører bedehuset har en streng, bibeltro livsførsel, mens kristne i statskirka er mer løsslupne i forhold til valg av partner, sex før ekteskapet og alkohol. Samtidig skildres de fine og trygge ved det å det å være ung og tilhøre et kristent miljø. Bokas tema er religion, odel, skam og svik.

Giolito, Malin Persson. Størst av alt : et rettsalssdrama (2017).

Djursholms allmenne gymnas er et av få steder hvor de rikeste rike og de som er plassert nederst på rangstigen møtes. Det skal vise seg å bli katastrofalt. Nå stilles atten år gamle Maja for retten, og det er hevet over enhver tvil at hun skjøt og drepte både kjæresten og bestevenninnen sin. I tillegg finnes det et siste offer som ble hardt skadd. Hva har han å si om det Maja gjorde? «Størst av alt» er et portrett av dagens Sverige, en skildring av det å være ung og av forholdet mellom foreldre og barn.

Finn, A.J. Kvinnen i vinduet (2018).

Anna Fox har ikke forlatt huset sitt på ti måneder. Hun vandrer fra rom til rom, fortapt i minner, den eneste kontakten hun har med omverdenen er gjennom vinduet. Der sitter hun dag etter dag og observerer naboene sine. Nysgjerrigheten hennes vekkes da familien Russell flytter inn i huset tvers over gaten. De virker som den perfekte familie, med et liv som ligner på det Anna selv hadde en gang. En kveld hører hun et høyt skrik, og tror hun ser et mord i huset til de nye naboene. Men vil noen tro på henne? Og kan hun i det hele tatt stole på sin egen hukommelse?

Summers, Courtney. Sadie (2019).

Sadie har hatt en tøff oppvekst i en amerikansk småby hvor hun nærmest har oppdratt lillesøsteren, Mattie, på egenhånd etter at moren forlot dem. Da Mattie blir funnet død, raser verden sammen rundt Sadie. En håpløs politietterforskning gjør at hun tar saken i egne hender og legger ut på en farlig reise for å finne søsterens drapsmann. Da radioreporter West McCray lager et program om små, glemte byer i USA, får han høre Sadies historie. Han blir desperat etter å finne henne, og lager en ‘true crime’-podkast som følger i Sadies fotspor. Målet er å finne ut hva som skjedde med søstrene og finne Sadie før det er for sent.

Klassikere:

Stevenson, Robert Louis. Dr. Jekyll og Mr. Hyde (1886).

Dr. Jekyll er egentlig en pen og anstendig mann, men han har også en annen side. Mr. Hyde, den mørke og onde delen av hans personlighet, får etterhvert mer og mer overtaket.

Doyle, Arthur Conan. Sherlock Holmes : Hunden frå Baskerville (1901).

Det kviler ei forbanning over slekta Baskerville. Ein kjempestor kolsvart hund har sidan den vonde Sir Hugos dagar heimsøkt familiens gods i Dartmoor, og no er Sir Charles Baskerville død under mystiske omstende. Sherlock Holmes blir tilkalla for å oppklare dei blodige og tragiske dødsfalla som truger med å utslette Baskervilleslekta, og på dei ville og tåkelagde heiene ved Devon får meisterdetektiven og den trufaste assistenten hans Watson verkeleg noko å bryne seg på. Kan dei hindre at den unge Sir Henry Baskerville blir hundens neste offer?

Hunden frå Baskerville er mange gonger blitt kåra til verdas beste kriminalhistorie, og er den mest kjende av alle historiene om Sherlock Holmes. Klassikaren kom første gong ut i England i 1902, og kjem her i omsetting av Ragnar Hovland.

Dostojevskij, Fjodor M. Forbrytelse og straff (1866).

Studenten Raskolnikov myrder en ussel pantlånerske. Er han dermed et forferdelig menneske, eller kunne hvem som helst begått mord under gitte omstendigheter? Dostojevskij skildrer forbrytelsens psykologi og belyser moralske grunnspørsmål i denne store klassikeren, som er et sjeledrama i kriminalromans form. Fantastisk lesning – 780 sider.

To krimklassikere i ett bind:

Jerv, Jonathan. Bergenstoget plyndret i natt (1923).

De to uatskillelige studiekameratene Åge Heiberg og Johan Bratt funderer over livet fra sofaen på stamkafeen Grand. «Aldri hender det noe, vi går bare her og smuldrer langsomt opp. Det ene året ligner det andre …» Så – i desperat pengemangel og med trang til å leve farlig – bestemmer de to seg for å plyndre Bergenstoget natt til 1. april, i håp om at politiet vil tro det er aprilsnarr og falsk alarm. Forfølgelsen og etterforskningen vil komme til å bli håpløst forsinket.

Med seg på laget får de det høyst originale firkløveret fra Bergen: Biologen, Tiurjegeren, Prikken og Bokseren. Men ikke alt går etter planen denne påskenatten på vidda …

Riverton, Stein. Jernvognen (1909).

En mann blir myrdet, og Kristiania-detektiven Asbjørn Krag står overfor en av sine vanskeligste oppgaver. Det finnes ikke spor etter morderen. Så en natt høres jernvognen igjen … Jernvognen (1909) er ofte blitt omtalt som en av «tidenes beste kriminalromaner» – og ikke uten grunn. Boken er en ytterst original fortelling, med en atmosfære som tåler sammenlikning med Hunden fra Baskerville, og den har en oppklaring man – dessverre – aldri glemmer.

Andre Bjerke. De dødes tjern (1942).

En ung mann har begått selvmord på en øde hytte ved et tjern langt inne i skogen. Hvorfor? Og hva har egentlig skjedd? Noen venner av den avdøde reiser til hytta for å finne svar på disse spørsmålene, og opplever i løpet av noen hektiske høstdøgn den ene hendelsen mer gåtefull og mystisk enn den andre.

Agatha Christie. Og dermed var det ingen (1947).

Ti mennesker sammen i et hus, isolert på en øy. Hver har sin bakgrunn og sin historie. Hvorfor er akkurat disse samlet her? Uhyggen brer seg etter hvert som en etter en blir myrdet. Hvem står bak dette? Hvordan er det planlagt? Er det likevel flere på øya, eller er en av de ti morderen? De som er igjen, og vi som leser, venter på det uavvendelige – neste mord. Til slutt vil det gå som i barnerimet – ”og dermed var det ingen”.

Sekundærlitteratur:

Store norske leksikon: Kriminallitteratur.

Skei, Hans H. Blodig alvor : om kriminallitteraturen (2008).

Kriminalromanen er i større grad enn før akseptert som en del av samtidslitteraturen. Med denne boken har Hans H. Skei skrevet en pedagogisk og lettlest innføring i de ulike kriminallitterære sjangrenes historie og utvikling. Han tar blant annet for seg klassisk detektivfortelling, hardkokt kriminalroman, samfunnskritisk politiroman, seriemorderthriller, samt den skandinaviske bølgen med Sjöwall og Wahlöö, Mankell og Nesbø. Boken har egne kapitler om Ed McBain, James Lee Bruke og Gunnar Staalesen, samt oversiktsartikler over norske og skandinaviske utgivelser fra 1972 og framover. Boken er beregnet på krimlesere, journalister og litteratur- og norskstudenter.