Fordypningsoppgave om: Humor

Humor er ingen spøk! Blant de humoristiske bøkene kan man finne svart humor, parodier og det rene tull og tøys.

Samlesiden med boktips til fordypningsoppgaven finner du her.

Hope, Hasse. Compis (2018).

Året er 2057, og fremtiden har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil skal lansere COMPis, verdens første 100 % menneskelignende robot, og den skal selges til unge, ensomme mennesker som trenger en robotvenn. Men selskapet fortviler, det viser seg nemlig at roboten er tidenes største nerd, så nerd at ingen vil bli venn med den. Da forskerne innser at kulhet ikke kan programmeres, bestemmer de seg for at den må læres opp på gamlemåten. Slik ender COMPis opp på Oslos kuleste skole sammen med skolens kuleste fyr. Nå må roboten lære seg å bli kul, og det kjapt. COMPis er scifikomedie og fremtidsdrama, høstens varmeste dystopi om vennskap og hva det egentlig vil si å være kul.

compis

Skretting, Gudrun. Anton og andre uhell (2016).

12 år gamle Anton Albertsen får vite at han er et uhell, eller «en rift i gummien», som faren kaller det. Anton får det for seg at han på et eller annet vis må forsvare sin eksistens her på jorden ved å gjøre noe meningsfullt. Han bestemmer seg, med god hjelp fra bestevennen Ine, for at han skal hjelpe faren sin med å få seg dame. Det viser seg ikke å være så lett. Gudrun Skrettings debutroman er en morsom og hjertevarm fortelling om vennskap, forelskelse og forviklinger.

Skretting, Gudrun. Anton og andre flokkdyr (2017).

Anton Albertsen har planen for ungdomsskolen klar: Han skal bare gli inn, ikke skille seg ut, bare være en del av flokken. Sånn blir det selvfølgelig ikke. Anton blir helt ufrivillig tatt for å være en kul fyr, og må prøve å leve opp til sitt nye image. Kampen for tilværelsen på ungdomsskolen er som i dyreriket, og Anton må finne ut hvem han vil være – en vanlig gnu blant gnuer, eller en løve som spiser gnuer til frokost.

Skretting, Gudrun. Anton den store (2018).

Anton blir kjent med en jente med svømmebasseng. Innendørs svømmebasseng. Kan man ønske seg mer? tenker Anton, og får plutselig smaken på det gode liv. Dessverre bruker pappa de få pengene han har på bryllupet sitt, og Anton må finne kreative måter å bli rik på. Lufte hunder, gamle menn og barnebarna deres, for eksempel. Men et liv i jakt på luksus har sin pris, og Anton må velge mellom venner, kjærester og brusmaskiner i denne tredje boka om Anton Albertsen.

Sortland, Bjørn og Tronstad, Tyra T. Det blir pinlig uansett (2013).

Elias er fascinert av Susanne som pleier å ta samme buss som ham. Men en dag gjør hun ikke det lenger. Elias undrer seg på hvor hun er og hva som har skjedd. Heldigvis har han sett e-postadressen hennes på den blå permen hun alltid hadde med seg, og sender henne en e-post. Til alt hell får han svar. Hun forteller at permen er blitt stjålet. Susanne er urolig for hva som er skjedd med den, for mye av livet hennes er samlet i denne permen. På heltemodig vis klarer Elias å stjele den tilbake til henne, og en dag avtaler de å møtes.

Grøntvedt, Nina Elisabeth. Rumpa til Ingvar Lykke (2016).

Pauline synes hun er klokere og eldre enn de andre i klassen på ungdomsskolen. Hun har en hemmelig drøm om å bli filmregissør, men har ikke fortalt det til noen. Klassen hennes skal sette opp en forestilling, og en dag dukker det opp en ekte skuespiller som skal hjelpe dem med dette. Pauline foreslår at hun kan filme i stedet. Hun tror hun endelig har funnet en mann som forstår hvor moden hun er, og at hun har innledet et nært og romantisk forhold til skuespilleren.

Smale, Holly. Geek girl 1 (2015).

Harriet Manners vet mye rart. Hun vet at en katt har 32 muskler i hvert øre, at et gjennomsnittsmenneske ler 15 ganger per dag, og at man bruker peanøtter for å lage dynamitt. Det hun ikke vet, er hvorfor ingen på skolen liker henne. Det vil si ingen unntatt hennes beste og eneste venninne, den ikke så skoleflinke, men desto mer motegale Nat, som drømmer om å bli fotomodell. Da Harriet motvillig lar seg tvinge til å bli med Nat på en motemesse, går alt fra vond til verre. De treffer en modellspeider som mener at hun bør bli modell. Harriet, altså. Kan en modellkarriere være det som skal til for at folk liker Harriet? Og kan hun samtidig holde den grusomme sannheten skjult for Nat? Med hjelp fra sin overentusiastiske pappa og sin evige stalker, supergeeken Toby, går Harriet fra den ene fashionfadesen til den andre. Det blir et kappløp med tiden. Kan Harriet makte å bli kul før tilværelsen slik hun har kjent den, går i grus, og hun klumser til sitt nye liv totalt? Og hvem er den mystiske, superkjekke Nick som dukker opp overalt?

Smale, Holly. Geek girl 2 : Modell på trynet (2017).

Harriet Manner er geek og vet veldig godt at modelljobbing ikke gjør henne til en helt annen, i alle fall ikke i øynene til klassekameratene. Harriet vet også at et gjennomsnittsmenneske spiser ett tonn mat i året, og at den gravide stemoren hennes gjør sitt beste for å overgå dette. Det hun derimot ikke vet, er hvor hun skal gjøre av seg når babyen kommer. Sommerplanene har likevel gått i vasken, så da virker et modelloppdrag i Japan som en perfekt mulighet til å komme seg så langt vekk hjemmefra som mulig. Men i Tokyo opplever hun en galskap hun ikke kunne forutse. Dessuten møter hun på den uimotståelige Nick overalt. Men denne gangen vet Harriet hva det vil si å være ulykkelig forelsket.

Smith, Andrew. Gresshoppejungel (2015).

Tenåringsguttene Austin og vennen Robby vokser opp i en søvnig, amerikansk småby. Ved et uhell knuser de to et glass med det farlige viruset 412E, skapt av en gal vitenskapsmann på 1960-tallet, verden trues av en hel hær av to meter høye menneskespisende knelere. Men Austin er 16 år og jomfru og egentlig mest opptatt av å drømme om å ha sex med Shann. Dette er en fortelling om å tenke på sex, om bøller, krigen i Irak, kjærlighet, babyer med to hoder, sigaretter, bomberom, polske forfedre, lykke, testikler, en golden retriever, kjempeinsekter, Xanax, pizza, ondskap, katastrofefrykt og mye mer. Men mest av alt handler det om å være 16 år og forelska i både kjæresten og bestekompisen. Historien er en mix av sci-fi, post-apokalypse, humor, kjærlighet og identitetsproblematikk, og om å finne sin plass i verden.

Hovland, Ragnar. Sveve over vatna (1982).

I Sveve over vatna skriv Hovland om ungdommens lengsel og brunst, puling, uløyseleg kjærleikssorg, festar på dei gråaste hyblane i byen, langpils, politiske kranglar, fyll, tungsinn, ablegøyer og bakrus. Hovudpersonen slentrar tafatt inn i dei mest absurde og underhaldande bakevjer. Han møter den legendariske fylliken, musikaren og kommunisten Dr. Munk, ein person som aldri har skitpreiket og bannskapen langt unna.

Follestad, Hans Frederik. De fire og han som gjør galt verre. Begynnelsen (2003).

Fire kamerater lever sitt stille og sedate liv uten andre bekymringer enn hvor det er fest neste helg, og hvorvidt fine damer tropper opp på nevnte fest. Hvordan vil da kameratene reagere når mystiske kappekledde menn rykker dem ut av denne idylliske tilværelsen, og forklarer at de må redde verden, helst brennkjapt?
Dårlig, selvfølgelig. Ilderen Bambo, pandaen Hutte, vaskebjørnen Pepper og elgen Salt ser helst at jorden redder seg selv, men før de vet ordet av det, er de på vei til det fjerne landet Nepal. Slikt blir det surmuling av.
Enda en person blir dradd inn i sammensuriet, nemlig skilpadden Jesper, som uten å vite det blir lurt inn i handlingen av en bemerkelsesverdig vakker, ung kvinne. Jespers profeterte rolle som Han Som Gjør Galt Verre, skaper mye hodebry og tenners gnissel for magikernes leder. Men hvordan kjemper man mot en profeti?
Uansett har de dårlig tid, for den onde Lord Kor sender disiplene sine utover jorden. Dette er selvfølgelig både dårlig gjort, og dårlig nytt. I hælene følger en dødelig fornærmet legefrue, hennes ekstremt alkoholiserte mann, og ikke minst Pelsheim Politikorps’ stolthet: inspektør Molling. Alle har egne agendaer, men felles er det at samtlige leter etter de fire kameratene.

Fortsetter i: De fire og han som gjør galt verre. Fortsettelsen (2004) og Slutten (2008).

Knut Nærums krim-parodier:

Nærum, Knut [et al.] Busemannen (2013).

Julen står for døra i Oslo, verdens farligste by. En seriemorder er løs, og ingen vet når han vil slå til neste gang. Innad i politiet frykter man at Kripos er på bærtur og vil komme tilbake uten bær. Derfor henter man Willy Wakum hjem fra Macao. Han er en nedkjørt narkoman med store personlige problemer. Han er politiets beste mann og kanskje den eneste som kan hamle opp med Busemannen. Knut Nærum og fire av forfatterne bak Nytt på nytt har skrevet en saftig parodi på Jo Nesbøs Harry Hole-bøker

Nærum, Knut. Døde menn går på ski (2002).

– En av dere kommer til å myrde meg. Ordene tilhører Sverre Hartkorn; milliardær, playboy og sykelig opphengt i mord. I påskeuken tar han med seg en psykoanalytiker og syv av sine nærmeste venner til den øde Blåkamhytta for å leke Mordleken. Den som klarer å løse den fiktive mordgåten innen kl. 21 første påskedag, vinner fem millioner kroner.

Det sies at morderen Ulvar Mørkli går igjen på hytta, og etter bare én dag blir påskeidyllen brutt. En av turdeltagerne ligger halshugget i sneen. Foruten offerets egne, finnes det ingen fotspor i nærheten. Verst av alt: Det er ingen lek, men blodig alvor. Hytteboerne må kjempe en desperat kamp mot tiden og mot en morder som ikke har tenkt å gi seg med det første.Hvorfor klikker det fullstendig for Sverre Hartkorn når han trekker Monopol-kortet «Rykk frem til Slemdal»? Er lensmann Slogum virkelig lensmann, og hvorfor snakker han slik en underlig fjelldialekt? Hvor lenge klarer Hartkorn-kretsen å holde seg gående ved hjelp av gin tonic, Rohypnol og påskequiz? Hvor mange mennesker må dø før morderen kan avsløres? Og kan døde menn virkelig gå på ski? Knut Nærums første kriminalroman er et mysterium i klassisk stil. Med dårlig skjult fryd velter forfatteren seg i umulige forbrytelser, elendig drømmetydning og beskjeder fra avdøde.Hvis du bare har tenkt å lese én norsk kriminalroman i år, er det verst for deg.

Nærum, Knut. De dødes båt (2008).

– Vil du høre noe virkelig skummelt?
Det er den innfødte fiskeren Eilert Eliassen som stiller spørsmålet. Slik får kriminalforfatteren Kjell Nilsen høre om bøken, den morderiske skikkelsen som angivelig hjemsøker den sørlandske skjærgård.
Den lettskremte og rumpefikserte kriminalforfatteren Nilsen er tilbake som forteller i denne frittstående oppfølgeren til suksessen Døde menn går på ski.
Rike Oslo-folk blir drept på blodig og uforklarlig vis, uværet bryter løs og privatdetektiven Oberon Qvist tenker bedre med en idiot i rommet. De dødes båt er et overflødighetshorn av skjærgårdsstemning og uhygge, og vil gi deg en leseropplevelse ikke helt ulikt det å bli slått i hjel med et trekkspill.

Ustad, Willy. Elvis Olsen lever (2006).

Elvis Olsen er 23 år, arbeidsledig og drømmer om å skrive kriminalromaner. Hittil har han ikke hatt nok tålmodighet til å komme ordentlig i gang. Men da en mystisk ung dame ankommer bygda i en Mercedes, vekkes inspirasjonen. Virkeligheten viser seg dessuten til å være vel så dramatisk som i fiksjonen, for kvinnen planlegger nemlig et ran. Elvis klarer etter hvert å forpurre ransplanene under de meste avsindige omstendighetene. Det blir en burlesk og fantasifull røverhistorie.

Ustad, Willy. Elvis Olsens åpenbaring (2, 2007).

Tror du livet farer stillferdig frem i et bortgjemt bygde-Norge? Gjør deg klar til en crazykriminalkomedie med vill sex og gla’vold som vil få deg til å endre oppfatning! En gjeng bastante feminister går på orgasmekurs. Et lastebillass med smågriser slipper løs. En bankraner med en halv hjernecelle glir i glidekrem i det han forsøker å rane en forhenværende bank. Og en hel alternativmesse maner frem spøkelset til Elvis … eller er han egentlig et spøkelse? Hvis du synes dette høres vanvittig ut, kan jeg love deg at det er ti ganger verre.

Elling-bøkene:

Ambjørsen, Ingvar. Utsikt til paradiset (1993).

“Så lenge jeg til å begynne med la mine observasjoner til tiden etter mørkets frembrudd og ikke slå på lys i rommet, ville jeg kunne føle meg like trygg som et dyr i et lunt hi langt under jorda. Og akkurat dette med trygghet var av aller største viktighet. Å bli tatt på fersk gjerning (som man sier) med teleskop rettet inn mot en nabos vindu, ville lett kunne bli misforstått”. Elling-serien er varme, morsomme bøker om ensomhet. Utsikt til paradiset fra 1993 er den første boka om Elling. De neste bøkene i serien er Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996), Elsk meg i morgen (1999), Ekko av en venn (2019) og Ingen kan hjelpe meg (2020).

Jägerfeld, Jenny. Jeg er så jævla easygoing (2014).

18 år gamle Joannas hjerne er som et tivoli i høysesongen, en analog twitter. Man kan også kalle det ADHD, og så lenge Joanna tar medisin, er det ikke noe særlig problem. Men når pengene hun tjener på å selge kondomer utgått på dato ikke strekker til, trøbler hun det skikkelig til for seg. Men selv det å bli truet på livet er ingenting sammenliknet med det å være forelsket i Audrey. Innsiktsfullt og smart, full av svart humor og masse kjærlighet. “Jeg er så jævla easy going” er en ny ungdomsroman av prisbelønte Jenny Jägerfeld.

Jägerfeld, Jenny. Mitt vidunderlige liv (2020).

Hvordan bli populær på 59 dager. Sigge, moren og de to søsknene hans har flyttet fra Stockholm til Skärblacka, hjem til mormor og hennes pensjonat. Sigge syntes det er helt topp. Nå kan han restarte seg selv og bli et nytt menneske. Planen er å bli kjempepopulær, eller i det minste snakke med folk uten at de ser på han som han var en raring. Men hvordan får man venner? Hvordan blir man populær? Og fremfor alt: kan man klare alt det på 59 dager? Jenny Jägerfeld har skrevet en varm og morsom fortelling om ensomhet, utenforskap og popularitet.

Lykke, Nina. Nei og atter nei (2016).

Ingrid og Jan har vært gift i et kvart århundre og bor med to sønner i en villa på Nordstrand. Guttene er store nok til å regnes som voksne, men oppfører seg som hotellgjester. For Ingrid har både familielivet og læreryrket mistet glansen. Jan, derimot, får opprykk til avdelingsdirektør i departementet og blir overmannet av en ny og energisk giv. Og av den langt yngre rådgiveren Hanne, som er i ferd med å bli akterutseilt på familiefronten. Det er på tide å ta grep.

Nei og atter nei er en skarp, morsom og ubehagelig roman om kjernefamiliens kår i et samfunn hvor øyeblikkets lyst er den edleste ledestjerne og ingenting er så drøyt at det ikke kan forsvares med individets trang til frihet.

Kalvø, Are.  Nød (2004).

“Då eg var femten, stal eg pengar frå svoltne ungar i Etiopia.” Slik begynner Nød, ein underhaldande roman om alvorlige tema, om urettferd, om Bob Geldof og Live Aid, om kvifor vi blei som vi blei, og om å ha veldig dårlig samvit. Og om ein heilt vanlig fyr som startar innsamlingsaksjonen “Lottomillionærar for Afrika”.

Hendriks, Jenni. Oppdrag abort (2020).

Sytten år gamle Veronica Clarke har aldri i sitt liv ønsket å få negativt resultat på en prøve – helt til hun stirrer på en plastpinne med to tydelige rosa streker på. Med ett er den lovende collegefremtiden i ferd med å fordufte foran øynene på henne, og Veronica står overfor et valg hun aldri trodde hun måtte ta – abort. Det er bare ett problem, og det er at den nærmeste klinikken ligger over 140 mil unna. Veronica har konservative foreldre, en … skal vi si ikke helt optimal kjæreste, og ikke tilgang på bil, så hun oppsøker den eneste hun tror ikke kommer til å dømme henne: Bailey Butler – Jefferson Highs sagnomsuste utskudd og Veronicas tidligere bestevenn. Planen er ganske enkel. Det tar fjorten timer å kjøre til klinikken, tre timer å få aborten unnagjort og fjorten timer å kjøre tilbake. Hvor galt kan det egentlig gå?

Nielsen, Susin. Vi er molekyler (2015).

Tretten år gamle Stuart er faglig strålende, men ikke helt på topp sosialt. Fjortisen Ashley er den ubestridte it-jenta i klassen, men hun er langt i fra den smarteste. Livene deres kolliderer med hverandre når Stewart og faren hans flytter sammen med Ashley og moren hennes. De er totale motsetninger, men til tross for forskjellene, har de én ting felles: De er, som alle oss andre, laget av molekyler. Vi får både Stuart og Ashleys syn på tilværelsen i en historie om familietragedie og familiebånd, søskensjalusi og fellesskap samt tenåringsproblemer og nye erfaringer.

Ravatn, Agnes. Veke 53 (2007).

Georg Ulveset er ein middelaldrande, fråskild lektor som innser at han er misfornøgd med dei fleste val han har tatt i livet, utan at han heilt veit kva han skal gjere med det. Han treng å få ein ny sjanse. Det nærmar seg juleferie, og han fryktar at han blir åleine på julaftan. Før den tid er han pålagd å gå i eit middagsselskap. Dei siste vekene i året byr på mange endringar for Georg, den beste venen hans blir alvorleg sjuk, og han møter att ein stor kjærleik frå ungdommen, alt dette medan han held på den ironiske og sjølvironiske fasaden så godt han kan. Denne debutromanen er ein original, humoristisk og sår variasjon over eit kjend tema.

Backmann, Fredrik. En mann ved navn Ove (2013).

Ove er 59 år. Han kjører Saab. Til tross for at han ble sparket som styreleder i borettslaget for flere år siden (i det som Ove selv bare omtaler som «statskuppet»), klarer han ikke å la være å blande seg inn. Han sjekker at alt er på stell, og at ingen bryter reglene. Men når det nyinnflyttede paret i nabohuset er så uheldige å ødelegge Oves postkasse, blir det opptakten til en humoristisk og hjertevarm historie om rufsete katter, uventet vennskap – og kunsten å rygge med tilhenger. Det som skjer, kommer til å forandre en mann og et borettslag for alltid.

Gulraiz, Sharif. Hør her ‘a! (2020).

Hør her’a! er en oppsiktsvekkende og frisk roman som sparker i alle retninger. En ny og sjelden stemme med mye på hjertet! Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Vermes, Timur. Han er her igjen (2013).

Våren 2011 våkner Adolf Hitler opp i Berlin. Etter å ha orientert seg, får han vite at det er fred i landet, og at statsministeren heter Angela Merkel. Hitler vandrer rundt i Berlin, og forsøker å samle trådene siden sist. Med sin umiskjennelige bart, slitte uniform og uhemmede talegave blir han tatt for å være en imitasjon.. Fortellingen er drevet av humor, det er Hitler selv som forteller, og språket er fullt av kraftuttrykk og temperament. Vi får et virkelig skrått skråblikk på dagens samfunn, og en rekke utilsiktete vitser fra førerens side. Det er nettopp her mye av bokens humor ligger, i møtet mellom et Tyskland som tilsynelatende har gått videre og Hitler som fremdeles er seg selv. I dette møtet ligger samtidig mye av alvoret i romanen – et folk som lar seg opphisse og begeistre av folkeforføreren, og mediene som uhemmet kapitaliserer på den usmakelige kjendisen. ”Han er her igjen” er en morsom og interessant bok om et absurd, men likevel skremmende nærliggende scenario. Anbefales for deg som liker historie, politisk triksing og skarp humor.

Chastain, Emma. En førstis forteller: Chloe Snows dagbok (2017).

Da Chloe skal begynne første året på high school, erklærer den kunstneriske moren at hun vil flytte til Mexico, for det er plent umulig for henne å skape stor kunst i Massachusetts. Dermed blir Chloe etterlatt alene sammen med den klønete faren sin. Chloe kaster seg ut i en rekke nye utfordringer på skolen, i sin søken etter å finne ut hvem hun er, og hvordan hun skal klare seg uten mamma i nærheten. Og sist, men ikke minst, hvordan hun skal håndtere det sosialt krevende spillet på skolen uten å dumme seg fullstendig ut. Det ender opp i en rekke krevende situasjoner, som blant annet å tiltrekker seg oppmerksomheten til skolens kjekkeste gutt. Alt blir en salig røre, og Chloe innser at hun er skyld i det meste selv. Det er på tide å stoppe opp, tenke på hvilke valg hun tar, og hvem hun egentlig kan stole på. Historien er skrevet som en dagbokroman med mye humor og alvor om familie, venner, skole, forelskelse.

Fortsetter i: Det året alt ble kleint (2018).

Støttelitteratur:

Torkildsen, Terje. Humorboka (2017).

Ei faktabok om kva som får oss til å le. Har du humor? Liker du å få andre folk til å le? Dette er ei faktabok om humor. Her kan du lese om kva som får oss til å le. Boka handlar om humoristiske verkemidler som overdriving, understatement, rollebytte og ironi i komiske sjangrar som parodi, standup, revy, kåseri og anna tull og tøys. Her finst det flust av Fun facts og mange Not so Fun facts. Denne boka er altså ganske nyttig, både for den som vil lære og den som vil le.

Berulfsen, Torkjell, et al. Den Store norske humorboken (2005).

I denne antologien har vi samlet det beste av norsk humor – fra Snorre til Knut Nærum. Samlingen er et leseverdig, morsomt og overraskende utvalg av fortellinger, noveller, sangtekster, tegneserier og utdrag fra romaner og erindringer.

Nordbø, Dagfinn. Humor : lær av de beste komikerne og tekstforfatterne (2020).

En kjærlighetserklæring til humorfaget. Dagfinn Nordbø utforsker komikeryrket gjennom samtaler med fjorten komikere. Leseren får et innblikk i den kronglete veien til profesjonalitet og suksess. Boken byr på humorteori, faglige råd, bransjetips og teksteksempler fra kremen av humorister og tekstforfattere som jobber innen TV, Radio og standupscenen.