Fordypningsoppgave om: Dagbok- og brevromaner

En brev- eller dagboksroman er oppdiktet. Formen gir leseren følelsen av at man får et uvanlig innblikk i det helt private.

Liste med flere temaer til fordypningsoppgaven kan du finne her.

Walgermo, Alf Kjetil. Kjære søster (2015).

Når eit menneske døyr i dag, står gjerne Facebook-veggen igjen. I mange tilfelle lever veggen vidare, som ein stad der slekt og vener vender seg direkte til den avdøde. Profilen blir ei minnebok, men også ei slags forlenging av livet. Det gjer også at ein har fått ei ny overgangsrite, nedlegginga av den digitale profilen til den avdøde. Då 15 år gamle Amalie døyr, tar den 17 år gamle storesøstera Eli Anne over administrasjonen av fb-profilen hennar. Nokre månader seinare vil Eli Anne legge profilen ned, ta ein endeleg avskjed. Ho har allereie fjerna alle venene til Amalie, men kvir seg for å ta det siste steget. Eli Anne skriv på veggen til Amalie og ser attende på forholdet mellom dei, på endringar av status, på løgner og sjalusi, men også på kjærleiken mellom to søstre. Eli Anne klarer ikkje å legge ned Amalies profil før ho har fortald søstera sanninga om ein del ting. Det var så mykje ho aldri fekk sagt mens Amalie levde. Ho vil ikkje ha noko uoppgjort når ho legg ned pro filen og tek endeleg avskjed. Dette er ei forteljing som rommar både sorg, anger og skam, men også glede, livskraft og håp. Det er i tillegg ein roman om musikk, der ulike musikksjangrar og kunstsyn får bryne seg mot kvarandre.

Alexie, Sherman. En deltidsindianers fullstendig sannferdige dagbok (2014).

En prisbelønt, morsom og hjerteskjærende oppvekstroman om en ung gutt av indiansk bakgrunn som går på en skole med nesten bare hvite elever. Kombinert med tegninger av den anerkjente kunstneren Ellen Forney, beskriver den tilværelsen til en gutt som forsøker å løsrive seg fra det livet han var forutbestemt til å leve. Da romanen ble utgitt, skapte den noe kontrovers for bruken av banning og temaer som alkohol, fattigdom, mobbing, homofili, vold og død.

Fielding, Helen. Bridget Jones’ dagbok (2001).

“Å være kvinne er verre enn å være bonde- det er så mye som skal høstes inn og så mange avlinger som skal sprøytes: ben som skal vokses,  armhuler barberes, øyenbryn nappes…” Er det noen som kjenner seg igjen? Helen Fieldings skildringer av den noenogtrettiårige Bridget Jones’ endeløse strev for å slippe inn i selvforbedringens himmel har i hvert fall fått lattersalvene til å rulle både hos menn og kvinner. Ukebladenes formaninger om sjelelig og legemlig oppstramming har her funnet sin perfekte talskvinne. Problemet er bare at Bridgets og venninnenes vei fram mot fullkommenheten er strødd med virkelighetens torner. Singlestandens velsignelser lovprises i sterke bevisstgjørende ordelag, men teorien blir tung å bære når kjæresten man endelig har kapret etter harde runder med badevekt og hårfjerningsmidler, en dag presenterer en for sin tilkommende. Da er det ikke så lett å “ha full tillit til en selv som helstøpt kvinne”.

Chastain, Emma. En førstis forteller : Chloe Snows dagbok 1 (2017).

Da Chloe skal begynne første året på high school, erklærer den kunstneriske moren at hun vil flytte til Mexico, for det er plent umulig for henne å skape stor kunst i Massachusetts. Dermed blir Chloe etterlatt alene sammen med den klønete faren sin. Chloe kaster seg ut i en rekke nye utfordringer på skolen, i sin søken etter å finne ut hvem hun er, og hvordan hun skal klare seg uten mamma i nærheten. Og sist, men ikke minst, hvordan hun skal håndtere det sosialt krevende spillet på skolen uten å dumme seg fullstendig ut. Det ender opp i en rekke krevende situasjoner, som blant annet å tiltrekker seg oppmerksomheten til skolens kjekkeste gutt. Alt blir en salig røre, og Chloe innser at hun er skyld i det meste selv. Det er på tide å stoppe opp, tenke på hvilke valg hun tar, og hvem hun egentlig kan stole på.

Chastain, Emma. Det året alt ble kleint : Chloe Snows dagbok 2 (2018).

En av Chloe Snows største bekymringer er at hun er ukysset. Det er bare så flaut. Derfor bestemmer hun seg for at innen første nyttårsdag er omme skal hun ha kysset en gutt. Samtidig fortsetter Chloes katastrofale liv på videregående skole. Historien er skrevet som en dagbokroman med mye humor og alvor om familie, venner, skole, forelskelse.

Løes, Synne Sun. Er du lykkelig, søster? (2020).

Er du lykkelig, søster? er en sterk, gripende og humoristisk brevroman om søsterskap og melankoli, om politikk og dagligliv i Norge og Sør-Korea, om identitet og tilhørighet. Og om vekten av kjærlighet. Da hun var baby, ble hun hentet på barnehjemmet i Sør-Korea og adoptert bort til et nytt liv i Norge. Tjueseks år senere dukker det opp en lapp på barnehjemmet. Der står navnet på den biologiske moren og faren. De vil gjerne ha kontakt. Nå er hun voksen og lever et alminnelig norsk liv med mann og to sønner. Det viser seg at hun har en ett år yngre søster i Seoul. En singel karrierekvinne som jobber fra 09.00 til 23.00. Hvem er søsteren og hvordan lever hun? Likner de to på hverandre? Hva har de valgt i livet og hva er blitt valgt for dem? De to søstrene begynner å skrive til hverandre.

Chbosky, Stephen. Fordelene ved å være veggpryd (2013).

Dette er 1991, og den akademisk overmodne, men sosialt utilpasse Charlie er tilsynelatende usynlig for omgivelsene. Men så blir han oppdaget av et par eldre karismatiske elever. Sammen med den vakre og frilynte Sam og hennes bror Patrick, opplever Charlie vennskap, kjærlighet, gryende seksualitet, fuktige fester og jakten på den perfekte låta. Samtidig introduserer engelsklæreren ham for en verden full av litteratur, som virkelig setter fart på forfatterdrømmene hans.

Shakar, Zeshan. Tante Ulrikkes veg (2017).

«Svarting, muslim, fra Stovner.» «Det skjer ikke da. Jeg liker ikke skriving. Hvert fall ikke skrive dagbok ass. Det er for kæber, mann. Jeg snakker isteden ass. Men ok, ja ass, jeg er Jamaal. Svarting, muslim, fra Stovner, T.U.V, Tante Ulrikkes vei, du veit, representerer alltid.» «Det er tradisjon å kalle den førstefødte Mohammed, og Profeten er alle muslimers forbilde, men liksom, de som er så opptatt av at jeg skal komme ut dit og få en fin jobb og alt det der, jeg skjønner ikke hvorfor de ga meg det navnet.» Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.

Klepp, Anneli. Prosjekt 360 (2020).

Når du prøver å være omtenksom, men ikke klarer å holde kjeft.Det er sommer, og Karla blir tvunget til å tilbringe ferien hos en farfar hun aldri har møtt før. Riktignok bor han i et herskapshus med tjenere, men det hjelper ikke, når han er en sur, gammel gubbe som ikke forstår hvordan det er å være ung og ha det vanskelig. Og hva er det som skjer med bestevenninnen Rikke? Hun svarer nesten ikke på meldinger! Holder de på å gli fra hverandre? Hvordan skal Karla holde ut en hel sommer her? Prosjekt 360 er en morsom, sprudlende og sår historie om en 15 år gammel jente som prøver å være snill og omtenksom, men som ikke klarer å holde kjeft.

Ryberg, Alicia Thi Nguyen. Jeg har fotografert deg mens du sover (2020).

«Jeg har fotografert deg mens du sover» er en sart historie om studenten Inga, fortalt gjennom en rekke brev hun skriver til menneskene i livet sitt, både levende og døde. Vi får gradvis vite mer og mer om Ingas barndom og småsøsken, om venner og studier, om kjæresten, og trangen til å dempe problemer med alkohol. Alicia Ryberg skriver på en inderlig, men behersket måte, med et språk som vakkert formidler Ingas blikk på verden. «Jeg har fotografert deg mens du sover» er en innsiktsfull roman om omsorg og relasjoner, om det å forstå seg selv og sitt forhold sine nærmeste.

Klassikere:

Defoe, Daniel. Robinson Crusoe (1719).

Robinson Crusoe ignorerer farens råd og drar til sjøs. Han forliser på en øde øy, og i 28 år må han klare seg alene, uten annet enn sitt mot og noen forsyninger fra skipet. Kledd i geiteskinn bygger han et hjem, blir venner med dyrene på øya, og dyrker korn som han kan spise. Snart oppdager han at han ikke er alene. Innfødte kannibaler fra omkringliggende øyer bruker øya som henrettelsessted. Et av ofrene blir reddet av Crusoe. Fredag blir hans tjener og venn.

Shelley, Mary Wollstonecraft. Frankenstein : eller den moderne Promethevs (1818).

Victor Frankenstein vokste opp i Genève i Sveits i en velstående familie. Hans studerer naturvitenskap i Tyskland, og faget blir etter hvert en besettelse. Frankenstein isolerer seg fra omverdenen og fordyper seg i vitenskapen. Etter fire år er han i stand til å skape et menneske ved hjelp av kroppsdeler fra kirkegårder, slaktere og andre steder. Men den dagen Skapningen plutselig står foran ham som noe levende, forsvinner drømmen hans. Han har skapt en skrekkfigur. Et monster. Victor Frankenstein flykter fra laboratoriet og sin egen Skapning. Monsteret går ut i verden på egen hånd og møter den samme reaksjonen overalt. Avvisning. Hån. Forfølgelse. Skrekk. Monsterets store ønske er å oppleve kjærlighet. Men han blir avvist. Til slutt bestemmer han seg for å oppsøke sin egen skaper, Victor Frankenstein.

Collett, Camilla. Amtmannens døtre (1855).

Camilla Collett er Norges første store kvinnelige forfatter. Denne romanen framstår i dag med både friskhet og sjarm. Den er en romantisk, tidløs og klassisk roman. Det dreier seg om unge menneskers kamp for kjærlighet og lykke. Amtmann Ramms fire døtre skulle etter tidens syn ha de beste betingelser for å seire i denne kampen. De er vakre og musikalske og er blitt oppdratt etter anerkjente mønstre for kvinnelig dyd. Men blir de lykkelige av den grunn? Amtmannens døtre ble utgitt anonymt i 1854 – 55. Boken er det første diktverket i Norge som gjennom en realistisk, samfunnskritisk livsskildring reiser kvinnenes problemer.

Stevenson, Robert Louis. Dr. Jekyll og Mr. Hyde (1886).

Boka er skrevet i 1886. Utgangspunktet for tragedien i boken er den anerkjente vitenskapsmannen dr. Jekylls sterke ønske om å få leve et skjult og tøylesløst liv. Men underlige ting skjer.

Stoker, Bram. Dracula (1897).

Dracula av Bram Stoker (1847-1912) er fortsatt verdens største og mest berømte grøsser. Boka er stadig blitt nyutgitt gjennom over 100 år, og den er også filmet utallige ganger helt fram til våre dager.

“Den lyse unge piken la seg på kne og bøyde seg over meg, formelig triumferende. Det var ved henne noe bevisst vellystig som var både fengslende og motbydelig, og da hun bøyde hodet frem, slikket hun seg faktisk om munnen lik et dyr, inntil jeg i måneskinnet kunne se det glitre fuktig på de ildrøde leppene og den røde tungen der den gled over de hvite skarpe tennene. Lavere og lavere kom hodet hennes. Så ventet hun, og jeg kunne kjenne den varme pusten på halsen min. Jeg kjente den bløte, dirrende berøringen av leppene og merket det harde presset fra to skarpe tenner som såvidt kom nær og ble holdt der. Jeg lukket øynene i matt ekstase og ventet – ventet med bankende hjerte.” Dette er bare en av Jonathan Harkers rystende opplevelser i Grev Draculas borg i Transylvania, der den unge advokaten skal hjelpe greven med et eiendomskjøp i London. Dit drar greven, og setter i livsfare alt hva Jonathan har kjært. Hvem kan stoppe en vampyr? Og hvordan? Snart renner tiden – og blodet – ut…