Rikka på ordentlig og forever (2019) og Nå eller aldri, Rikka (2020) av Maiken Nylund.

Maiken Nylund har så langt skrevet to bøker om en jente som heter Rikka: “Rikka på ordentlig og forever” fra 2019, og “Nå eller aldri, Rikka” fra 2020. Vi håper på en tredje! 

I den første boken er det til å begynne med en del fokus på Rikkas bestevenn, Lise, som brått er blitt så opptatt av gutter, mer bestemt Tom i Rikkas nabolag. Lise vil at Rikka skal spleise Lise og Tom. Det synes Rikka er nokså kleint, og dessuten setter det i gang noen tanker. Tenk om hun selv aldri kommer til å bli forelsket i noen? 

Uansett er Rikka en grei venninnne og kontakter Tom. Problemet er bare at hun ikke får seg til å nevne at Lise vil bli sammen med ham, og blir i stedet med Tom og familien og bader. Det resultetere i dårlig stemning mellom Lise og Rikka. Det hjelper ikke på at akkurat nå når Rikka har et sterkt behov for å gjøre det godt igjen med Lise, så er det pappahelg, og hun må reise dit. Tenk om Lise får seg kjæreste i mellomtiden, og dessuten fortsatt er sur, slik at Rikka ikke har noen bestevenninne lengre? Dette stresser naturlig nok Rikka en del. I tillegg minner det henne om hvor stress det faktisk er å bytte mellom å bo hos mamma og pappa, som er skilt. 

I neste bok viser det seg at Rikka kan bli forelsket. Inn i nabohuset flytter nemlig inn den kuleste gutten som finnes. Han heter Jimmy og spiller trommer. Klassevenninnen Gitte legger også merke til Jimmy, så det er duket for litt mer jentedrama i denne boken også. 

På hjemmebane er det bedring på vei – pappa og hans nye kjæreste vurderer å flytte nærmere Rikkas mamma. Det hadde gjort livet til Rikka uendelig mye lettere. Likevel virker det som om både mammafamilien hennes og pappafamilien hennes glemmer en del viktige ting, nemlig å inkludere henne skikkelig i deres utvidede familier. Rikka har jo lyst å beholde kontakten med besteforeldre, tanter og søskenbarn på begge sider, selv om foreldrene er skilt! Hvordan kan de glemme det? Dette sårer Rikka veldig. 

I jakten på kjærligheten drister Rikka seg til å levere en lapp, slik at han skal skjønne at han har en beundrerinne i nabohuset, altså Rikka. Men har han lest lappen? Skjønte han at den var fra Rikka – eller tror han nå den er fra Gitte? Her er det mye å være spent på på alle fronter. Dessuten slutter det slik at det trolig må komme en tredje bok, for det er fortsatt ting vi lurer på når bok nummer to slutter. Anbefales!  

Lån bøkene på Karmøy folkebibliotek, og lytt til vår anbefaling av dem og andre bøker i vår podcastserie Bokfriminuttet