Verdens verste miljøsvin (2020) av Marius Horn Molaug

“Da jeg var liten, fantes det bare en eneste søppelkasse, nemlig naturen! Hvorfor tror dere at man har funnet opp naturen? Naturen er så flott laget at den bryter ned søppelet vi gir den, skjønner dere. Verdens største søppelkasse! Er det ikke fint?

Ruben og Kent kan nesten ikke tro sine egne ører. De to er ikke akkurat perfekte selv, men de har i alle fall skjønt at vi kun har én planet. Den må vi holde ren og ryddig. Nå er det ikke sikkert at det ser så rent og ryddig ut hjemme på rommene til Ruben og Kent, men er det ikke like greit å begynne i skolegården med slike miljøtiltak? Ruben og Kent har nemlig sett seg grundig lei på rektors elendige holdning til klima og miljø. Det er ikke bare det at han ikke bryr seg. Det virker som om han gjør sitt aller ytterste for å forurense mest mulig! Det aller verste er all eksosen fra den gamle bilen, som han til og med lar stå på tomgang hele skoledagen. Det er kanskje ikke så rart, med tanke på at han er verdens verste rektor. Han er også verdens verste miljøsvin!

Miljøsvin

Ruben og Kent kaster seg rundt og holder en demonstrasjon: “Ja til miljø! Ikke la oss dø!” Deretter følger de opp med Operasjon svinesti. De lager hele skolegården om til et stinkende søppelberg slik at den søppelelskende rektoren skal få søppel helt opp i vrangstrupen. Dette får rektor til å innse at han må endre sine vaner, og han begynner endelig å leve i pakt med naturen. Nei…. Rektor fortsetter sin grisete levemåte. Han mener helt seriøst at naturen er verdens største søppelkasse. Lar Ruben og Kent seg stoppe? Selvsagt ikke! De skjønner at de bare må endre strategi igjen. Heldigvis for oss som elsker svart humor går det aldri helt etter planen med Ruben og Kent. For hvordan blir det egentlig på skolen når rektor, verdens verste rektor, til slutt blir toppmotivert til å redde planeten?

Verdens verste-bøkene passer for deg som er mellom 9 og 12 år, liker morsomme bøker om viktige tema, og som setter pris på artige illustrasjoner. 

Lån Verdens verste miljøsvin på Karmøy folkebibliotek. Flere bøker i Verdens verste- serien finner du her. Den første boken er Verdens verste rektor, men serien må ikke leses i en bestemt rekkefølge. Du kan også låne de fleste bøkene i appen Allbok.