Krimbøker for barn

Patrik Bergström. Mysterieklubben og det hemmelige rommet (1)

Vennene Amanda og Carl er medlemmene i Mysterieklubben med mottoet «Modige og kloke». De har et hemmelig rom på loftet til Amanda. De har funnet ut at der ble den originale Mysterieklubben startet i gamle dager.

Amanda og familien flytter til Vilunda. Selv om hun savner de gamle vennene sine, så liker Amanda nye, spennende ting, og er alltid på utkikk etter mysterier. Og hun finner ganske snart et mysterium på det nye rommet sitt, for der oppdager hun et skjult rom bak veggen. Og der går det opp en trapp til loftet. Dette forteller hun ikke til foreldrene sine. Hun finner snart en ny venn i nabolaget, og sammen med Carl starter de Mysterieklubben. De er ikke redde for å ta tak i saker som dukker opp!

Mysterieklubben og ubåten (2)

Carl har oppdaget et rart lys ved vannet i Vilundaviken. Dette er en sak for Mysterieklubben. De to vennene sniker seg ut om kvelden, uten at foreldrene vet om det, for å undersøke saken nærmere. Det blir litt skummelt. Det ser ut som om det rare lyset kommer nede fra havbunnen, og de bestemmer seg for å dykke neste kveld for å finne ut enda mer. Og det gjør det selv om de har blitt advart av en sint mann med en stor og knurrende schæferhund om å holde seg langt vekke derfra!

Sverre Sandnes. Detektivhåndboka.

I denne boka får man et innblikk i politiets arbeid og detektivarbeid, samtidig som man lærer litt om sikkerhet, rett og galt. Her er tips og råd om hvordan sikre spor i snø og gjørme, fingeravtrykk og andre avtrykk, samt øvelser som trener oppmerksomheten og oppskrifter på hvordan man kan sperre av hytta i treet for uvedkommende eller hvordan øve opp egen hund til å bli en ganske god politihund, hvordan verne om godteriskåla for innpåslitne søsken, hvordan lage egne koder sammen med venner som foreldre ikke skjønner noe ting av, eller hvordan observere detaljer dersom man skal være vitne i et eller annet ulovlig. Her lærer man også om de egentlige forskjellene på begrepene vitne, siktet, tiltalt, fornærmet og mistenkt.

Robin Stevens. Et høyst upassende mord : Wells & Wong-mysteriene 1.

Da Hazel finner frøken Bell død i gymsalen, tror hun først at det har skjedd en skrekkelig ulykke. Men da hun kommer tilbake med hjelp, har noen fjernet liket!Sammen med venninnen Daisy i Detektivbyrået Wells og Wong, må Hazel finne morderen og samtidig bevise at det faktisk er et mord. Men rekker de det før flere dør? Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Robin Stevens. Arsenikken er servert : Wells & Wong-mysteriene 2.

Daisy Wells og Hazel Wong er hjemme hos Daisy på Fallingford i ferien. Den glamorøse moren til Daisy arrangerer et teselskap på bursdagen hennes, og hele familien er invitert, fra den eksentriske tante Saskia til den kjekke onkel Felix. Så blir en av gjestene på mystisk vis dødelig syk. Alt tyder på gift.Med ett kjennes Fallingford som et farlig sted å være. Jentene må avsløre sannheten, selv om morderen kan være noen som står dem nær. Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Arsenikken

Stevens, Robin. En hemmelighet for mye : Wells & Wong-mysteriene 4

Et nytt skoleår er i gang på Deepdean, og en mørk høstkveld da alle elever er samlet til feiring med bål og fyrverkeri, mister selve topptillitsjenta livet. Lærerne sier at det et tragisk uhell, men Daisy og Hazel setter straks seg selv på saken!

Den fryktede og hatede topptillitsjenta Elizabeth Hurst blir funnet død rett under nesen på alle elevene etter at fyrverkerishowet er over. Hun har tilsynelatende tråkket på en jernrive, og fått et dødelig slag i hodet. Vaktmester Jones, som vanligvis er så ryddig og samvittighetsfull, får umiddelbart fyken for å ha opptrådt uaktsomt. De fleste trekker i all hemmelighet et lettelsens sukk over at den usedvanlig nådeløse topptillitsjenta Elizabeth ikke kan herse med dem lenger. Stemningen på Deepdean har rett og slett ikke vært god, og det er ingen andre enn Elizabeth og hennes fryktede venner i “Femmerbanden” sin skyld. Det som er mer mistenkelig er at de store jentene i den hatede «Femmerbanden» – Margaret, Una, Florence, Enid og Lettice – heller ikke later til å være lei seg for at Elizabeth er død. De virker like lettet som resten av elevene på Deepdean. Det går ikke lang tid før Daisy og Hazel skjønner hvorfor. Elizabeth hadde en tykk bok med hemmeligheter om de fleste på skolen. Plutselig er et vell av hemmeligheter spredt – løsrevne blad fra Elizabeths ufyselige bok er spredt ut i vinden i skolegården! Stemningen på skolen går fra dårlig til nærmest manisk. Daisy er overbevist om at de står overfor et planlagt, kaldblodig mord.

Fulle av skadefro hyler skolens jenter ut de hemmelighetene de finner. Hvilken av hemmelighetene er vond nok til å drepe? Detektivbyrået settes i sving. Daisy og Hazel får dessuten hjelp av Lavinia, Beanie og Kitty, og dermed kan de fem fjerdeklassingene spionere på hvert sitt medlem av den ekle «Femmerbanden». Kommer morderen til å oppdage hva de holder på med, og kverke dem også?

Det brygger dessuten opp til storm innad i detektivbyrået, for Hazel har sin egen hemmelighet, noe den kvikke Daisy har fått ferten av. Klarer jentene å renvaske vaktmester Jones og avsløre morderen som går midt i blant dem – før hele detektivbyrået bryter sammen?

Neal Schusterman. Accelerati-serien.

I denne serien følger vi Nick på fjorten år. Han har kommer over en rekke magiske gamle ting, oppfunnet av Nikola Tesla. De er svært verdifulle og kan løse menneskenes eneriforsyningsproblemer. Problemet er bare at Nick har solgt alt på et garasjesalg! Han må finne tak i alle tingene, og skjule dem, ettersom Accelerati, et hemmelig selskap av fysikere også ønsker å få fatt i dem. Det ledes av den hensynsløse Dr. Alan Jorgenson, som ikke skyr noen metoder for å ødelegge for Nick.

Husk også at du kan låne e-bøker og lydbøker i Allbok-appen.

Jørn Lier Horst. CLUE-serien.

Cecilia, Leo, Una og hunden Egon – det blir “CLUE”! Handlingen i bøkene foregår i Skutebukta og Perlen pensjonat, hvor de fire vennene løser saker på filosofisk vis. Her er det ikke kjedelig – her er det nok av mystiske saker å løse for de smarte ungdommene. En bok for hver måned i året. Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Jakob Wegelius. Legenden om Sally Jones ; Morderens ape.

Legenden om Sally Jones er historien om en liten gorillaunge som fanges i den afrikanske regnskogen og smugles til Europa. Jegerne gir henne navnet Sally Jones. Dette er en historie om uløste forbrytelser i fjerne, tåkelagte byer. Det er en fortelling om slu ondskap i feberhete jungler og om trofast vennskap på stormende hav. Det er en fortelling om lengsel, håp og grusomme svik. Boken er en tegnet roman. Norsk tekst. For mellomtrinnet og ungdom.

Morderens ape. Historiens forteller i denne boken er gorillaen Sally Jones som er maskinist på lasteskipet Hudson Queen. Sally og hennes venn, sjømannen Chiefen, er strandet i Lisboa. Der blir de lurt inn i en smuglerhandel som ikke går som den skal. Hudson Queen forliser og Chief blir uskyldig dømt for drapet på den skyggeaktige Alphonse Morro. For Sally Jones begynner en lang og vanskelig kamp for å overleve og for å renvaske Chief. Og hun har sterke krefter imot seg. Krefter som for enhver pris vil beskytte hemmelighetene som Morro tok med seg da han forsvant i elven Tejo. Norsk tekst. For mellomtrinnet og ungdom.

Martin Widmark. Midt i en rose.

Stefan Erikssom er 12 år og bor alene sammen med faren deres etter at moren hans Sonja nylig døde. Hun tok livet sitt, og Stefan og faren sitter igjen med mange spørsmål – hun var jo ikke syk, hun var glad hele tiden. Den første julaften de er alene, får Stefan en gave fra en hemmelig venn – et forstørrelsesglass. Samtidig finner han et brev fra moren. Det viser seg at noen truet moren, og at hun var redd. Så redd at hun ikke turte å si noe. Stefan er en klok og modig gutt, og skjønner at det er en ledetråd i brevet. Han følger sporene – men en mystisk mann i frakk med runde briller og smal bart følger etter ham. Hvordan skal han klare å finne ut sannheten om morens død, og samtidig komme seg unna det han tror kan være morens morder? Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Anne-Gro Sæther. Ferrarimysteriet : tidenes frekkeste biltyveri.

Hvordan kan syv skinnende nye Ferrarier bli stjålet på høylys dag? Politiet i Fredriksborg forstår ingenting. Superbilene til mange millioner kroner er som sunket i jorden. Nyhetene blåser opp saken og ryktet går verden rundt: Dette må være tidenes frekkeste biltyveri!

De tre vennene Kim, Ludvig og Luna har sett og hørt noe som kan ha med saken å gjøre. De lanserer sin egen teori, men blir kastet på dør av politimesteren i byen og senere truet på livet av skumle motorsykkeltyper.
De er nær ved å gi opp, inntil de forstår at løsningen kanskje ligger snublende nær. For mens avisene skriver at politiet leter etter millionbilene i Øst-Europa, og en etterlyst privatetterforsker har lagt igjen spor etter seg i Riga, begynner de merkeligste ting å skje i nabolaget … Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Johan Rundberg. Gjenferdets stemme.

Sebastian følger motvillig med mamma på filminnspilling på et falleferdig badehotell. Hun skal spille inn sin første seriøse rolle etter en lang karriere som actionskuespilleren Laura Bloc. Sebastian forventer verdens kjedeligste uke. Men allerede første kveld skjer det noe uhyggelig. Da hele filmteamet er samlet til middag, går strømmen, og Sebastian kjenner en iskald vind gjennom rommet. Det virker også som om noen – eller noe – ønsker å sabotere filminnspillingen. Sammen med Manda, som spilleren datteren i filmen, og Max, sønnen til filmens store stjerne, begynner Sebastian å undersøke mysteriet på det gamle hotellet. Hva slags merkelige lyder er det de hører om natten? Og hvem er den mystiske eieren som forbyr de ansatte å prate om hotellets historie?

Arne Lindtner Næss. SOS Svartskjær.

12 år gamle Noora bor på Rotøy sammen med familien sin. På øya er også et tysk ektepar og tre ungdommer på rorbuferie. Det er skuddpremie på selen, og tyske Dieter, som er en dreven jeger, jakter gjerne sel på skjærene. Da Noora som vanlig fører villsauene til beite ute på Vassholmen en morgen, hører hun spede skrik fra en selunge i en bukt. Selen leker med en blåse, og fra blåsen henger det en pakke. Noora prøver å holde selungen unna Dieter. Samtidig har de andre gjestene startet en intens jakt langs strendene etter den forsvunne pakken. Norsk tekst. For mellomtrinnet og ungdom. SOS Svartskjær er både film og bok.

Jørn Jensen. Kaldt blod-serien.

Her kan det “slukes” bøker. Kaldt blod er en serie lette grøsserbøker. Leserne møter de to hovedpersonene søsknene Tobias og Simone gjennom hele serien, og vil tørste etter mer kaldt blod så snart en bok er lest ferdig. Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Jan Tore Noreng. Robofobia-serien.

ROBOFOBIA er spenningsbøker om tre venner – Rikard, Tommy og Karen – og hva som skjer når teknologien går bananas. Bøkene handler om vennskap, mot og teknologiens fordeler og ulemper. Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Robofobia

Ingeborg Kringeland Hald. Gullkalven.

Magnus og Loke er søskenbarn, men tåler ikke synet av hverandre. Gutta blir tvunget til å dra sammen på vikingleir og sove i samme telt. Magnus kommer fra en rik familie fra beste vestkant, med basseng i hagen og draget på jentene. Loke kommer fra vikingfrelste foreldre som vil leve mest mulig likt som vikingene, og han savner alt fra mobiltelefon til pizza. Så spørs det om rikingen og vikingen har noe til felles, og om de vil hjelpe hverandre når sverdleken plutselig viser seg å være blodig alvor. Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Arne Berggren. Dauinger-serien.

“Dauinger” er som tittelen gjerne røper en serie som handler om spøkelser, og mange av dem skaper trøbbel. Hvem er levende? Hvem er døde? Hva er forskjellen? Steffen – som selv er halvt død og halv levende etter en bilulykke – er den rette til å løse mysteriene. Han får heldigvis hjelp av vennene Tobias og Yasmin. Norsk tekst. For ellomtrinnet.

Widar Aspeli. Caravan-serien.

Campingspenning! Syver og bestevennen Inga løser mysterier sammen i en spennende og kritikerrost serie. Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Arne Svingen. Revolvergutten 1 og 2.

Første bok: Robin Hood Evensen vokser opp i en kriminell familie. Fra barnsben av har han lært det meste om forbryterbransjen. En dag slipper faren hans ut av fengsel, og Robin gleder seg til at alt skal bli normalt igjen. Men noen er ute etter faren, og Robin befinner seg plutselig i et dramatisk oppgjør mellom hardbarkete kriminelle. Dette er en fortelling om å ha med revolver på skolen, en bil som eksploderer og farlige russere. Men mest av alt handler det om vennskapet til kameraten Martin og en helt spesiell pappa. Norsk tekst. For mellomtrinnet og ungdom.

Ingeborg Dybvig. Clara-mysteriene.

Sammen med faren som er fotograf reiser den nysgjerrige Clara rundt om i verden. Moren hennes døde da hun var liten. Hun har det med å ramle over mystiske saker. Hun burde jo holde seg borte, men … Clara viser seg å være rene detektiven, ikke noen lekedetektiv, igjen og igjen. I hver bok finner du reisetips fra Clara. Norsk tekst. For mellomtrinnet og ungdom.

Atle Hansen. Det kvite pulveret ; Skatten i Skutevika ; Fangar i natta.

Tre spenningsbøker om mystiske saker som de fire vennene Martin, Anders, Steinar og Anna fra Skjeret, må løse. Det er nemlig litt av hvert som reker i land på den vesle øya ute i havgapet. Nynorsk tekst. For mellomtrinnet.

Marit Reiersgård. Knokkelsamleren.

Jørgen er i badeland. Selv om han egentlig ikke har lyst, tar han den skumleste sklia. Han vil ikke virke feig, heller. Det går alt for fort, og han treffer vannflata med et smell. Da han kommer seg opp til overflaten igjen, er han plutselig helt alene og et helt annet sted. Han ligger midt uti et tjern i en skog han aldri har sett før. Jørgen svømmer inn mot land og kaver seg opp på land. Han løper inn mellom trærne, men det er ingen der. Likevel føler han at det er noen som holder øye med ham. Norsk tekst. For mellomtrinnet og ungdom.

Bjørn Sortland og Timo Parvela. Kepler62-serien.

Spenningsserie og dystopi i sci-fi-format. I Kepler62-spillet finnes det en invitasjon, og de som er gode nok blir sendt på en farlig reise ut til en ukjent planet. Spørsmålet er hvorfor? Og:  Kan de stole på myndighetene? Norsk tekst. For mellomtrinnet.

H.L. Dennis. Kodeknekkerne-serien.

Første bok: Voynich Manuskriptet er et manuskript som ingen noen gang har klart å tyde. En gammel regel sier at det til og med er forbudt å forsøke, og hemmeligheten har derfor vært skjult i århundrer. Men Brodie Bray liker en utfordring, og når hun mottar en kodet melding via posten blir livet hennes forandret for alltid. Hun er utvalgt til en hemmelig gruppe som arbeider med å knekke en av verdens mest kompliserte koder. Sammen med sine nye venner, Hunter og Tusia, må Brodie bryte regler for å knekke koden. Det tar ikke lang tid før barna skjønner at noen er villige til å ta liv for å hindre dem i å knekke koden. De må finne ut hva som skjuler seg i MS 408. Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Lars Mæhle. Krimteam Siri & Max-serien.

Vennene og detektivene Siri Sandvik og Max Jenssen løser saker sammen med Siris bestefar, lensmannen i Heimvik. De er et supert team! Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Eldrid Johansen. Faraos forbannelse.

Kusinene Mathilde og Susanne er klare for sol og sommer ved bassengkanten i Luxor. Men de har ikke tenkt å bare blogge om en vanlig chartertur. For i Egypt venter også faraos templer og bortgjemte gravkamre, og ikke minst stedet der Mathildes mamma ble funnet omkommet under en utgraving for mange år siden. Men reisen viser seg å bli langt farligere enn de hadde trodd. For hvorfor føles det som om noen følger etter dem? Var mammas død virkelig en ulykke? Og kan det være en sammenheng mellom hennes død og en faraos ukjente hemmelighet? Eldrid Johansen skriver med innsikt og nærhet om to sterke jenter, et spennende mysterium med historisk bakteppe – og en kvinnelig farao. Norsk tekst. For mellomtrinnet.

Lissa Evans. Stuarts mirakuløse mysterium ; Stuarts besynderlige beretning.

Ti år gamle Stuart Horten må flytte langt bort fra vennene sine, men allerede første dagen på det nye stedet, starter et nytt eventyr. Han må finne sin grandonkel Tony, som er en berømt magiker. Han har forsvunnet! Stuart kommer dessverre ikke utenom assistanse fra trillingene i nabohuset. I tillegg kommer en annen magiker på banen – en trøbbelmaker som gjerne vil få tak i onkel Tonys hemmeligheter.

I bok nummer to, prøver Stuart desperat å beholde onkel Tonys magiske verksted. Men det er flere som er interessert … og de har penger!

Svingen, Arne. Flukten til det øde huset : Agent Elvin Griff 2

I den første boken i serien om Alvin Griff, lærte vi at Alvin Griff er en godt opplært hemmelig agent som har rømt fra spionskolen. Agentene fra skolen jakter på ham, og kan dukke opp hvor som helst for å fakke ham. Mens Alvin er på rømmen, møter han Lydia, som ikke har det så greit hjemme. Hun blir derfor med ham i flukten. I denne boken kommer de to vennene fram til et gammelt, forfallent hus hvor de kan skjule seg. Men, så hører de noen lyder fra kjelleren! Nei og nei, hva har de havnet oppi nå?

Alvin Griff-bøkene inneholder helt passe med tekst og det er mange fine bilder i den. Serien begynner med boken Flukten til verdens ende og den nyeste er i skrivende stund Flukten til sirkuset.

Joris Chamblain. Kikkis krim.

I disse nydelig illustrerte og sjarmerende grafiske romanene, og så kalt tegneserieromaner, blir vi kjent med den veslevoksne Kikki og vennene hennes som finner spennende saker å nøste opp i nær sagt overalt. Det skal ikke så mye til for å vekke Kikkis nysgjerrighet. I den første boken, Kikki og mysteriet med den forsvunne dyrehagen, blir hun interessert i å finne ut hva som har skjedd med den gamle mannen som har maling over hele seg, mens i Kikki og den mystiske boka, legger hun merke til en gammel dame – hvorfor ser hun så trist ut? Kikki bare MÅ finne ut av det!

Krim for barn på engelsk.

Enid Blyton. The Mystery Series, Volume 1 og 2.

På norsk er denne klassiske krimserien for barn best kjent som “Fem-serien“. Vi møter Larry, Pip, Bets, Daisy og Fatty, som jobber for å komme til bunns i hver en krimgåte de ramler over.  Engelsk eller norsk tekst. For mellomtrinnet.

Jennifer Gray. Atticus Claw-serien.

I denne krimserien er det en rødspraglet katt som er helten. Atticus Claw er i utgangspunktet på feil side av loven, men heldigvis skifter han beite, og blir en dyktig detektiv. Engelsk tekst. For mellomtrinnet.

Dave Shelton. The Book Case : an Emily Lime mystery.

Daphne skal begynne på St. Ritas eksklusive kostskole for jenter. Men det skal vise seg at skolen ikke svarer helt til forventningene. Fjerdeklassingene er noen ordentlige bøller, skolen har hull i veggen etter kanonkuler, spisesalen lukter forferdelig og Daphne finner ut at skolen ikke engang har en egen bibliotekar. Men det finnes en bibliotekarassistent; Emily Lime. Hun er et lite detektiv-geni som er på jakt etter en ny assistent, og lesehesten Daphne er den rette jenta for jobben. Mysterier og intriger er i ferd med å innta St.Rita og Emily Lime kommer til å trenge all den hjelpen hun kan få. Engelsk tekst. For mellomtrinnet.

Rob Lloyd Jones. Jake Atlas and the tomb of the emerald snake.

Familien Atlas er i trøbbel. Jake skjuler at han er avhengig av å stjele, mens tvillingsøsteren Pan må skjule hvor smart hun er i frykt for å bli mobbet. Jake og Pans liv tar en dramatisk vending den dagen de oppdager sannheten om de kjedelige foreldrene sine. Når familien reiser til Kairo på ferie, og foreldrene forsvinner på mystisk vis, er det opp til tvillingene å finne dem. Med hjelp fra lysskye gravrøvere og høyteknologisk utstyr begynner søsknene jakten på foreldrene i Egypts ørken. Engelsk tekst. For mellomtrinnet.

Liz Kessler. North of Nowhere.

Den søvnige kystlandsbyen Porthaven skjuler et mysterium. Bestefaren til Mia har forsvunnet, og ingen vet hvor han er. Mia og moren reiser dit for å hjelpe bestemoren med å lete, og der blir Mia venner med Dee. Men hvorfor er Dee så lukket? Og hvorfor hevder hun at de vil møte voldsomme stormer når Mia kun ser solskinn? Bak forsvinningen skjuler det seg gamle hemmeligheter, men de har bare en uke på seg til å finne sannheten. Engelsk tekst. For mellomtrinnet.