Kaffetorsken (2020) av Lena Lindahl

Tora hiver seg med på det tøffe Lofotfisket i pappas lille båt, i kampen om å fange årets “kaffetorsk”. Problemet? Tora er ti år, og foreldrene tror hun er på skolen.

Først må vi søringer få svar på: hva i alle dager er en “kaffetorsk”? Lofotfisket (februar – april) er det årlige sesongfisket etter gytemoden torsk (skrei). Fiskebåter fra omtrent hele norgeskysten kommer oppover til Lofoten for å delta. En torsk på over 30 kilo kalles en “kaffetorsk”, fordi Lofotposten alltid utlover en belønning på 1 kg. kaffe til den første som  greier å fange en slik “kaffetorsk” under Lofotfisket. Nå drikker ikke vår heltinne Tora kaffe. Men mamma har sagt at hun kan få til hva som helst! Og hun vil veldig gjerne sette på plass de hånlige fiskerne i den store sjarken Troillstampen. – Den kaffen skal bli min, tenker Tora. Så da er kappløpet i gang, og vi heier på den unge underdogen Tora.

Kaffetorsken er en koselig og ganske så spennende ‘girl power‘-bok, som gir et fint innblikk i det tradisjonsrike Lofotfisket. Tora elsker å dra ut på havet og fiske sammen med faren sin. Hun er blitt en habil fisker også, selv om hun gjerne trenger litt hjelp til å hale de største ruggene ombord. Og Tora drømmer om å få litt mer kred som fisker. Å fange årets kaffetorsk ville gjøre susen. Men selv om Tora er tøff, er det ikke fritt for at hun også blir litt redd. Mot bedre viten drar hun ut i tykk tåke. Tanker om havuhyret Draugen kommer krypende. Det kommer faktisk noen tårer også, “like salte som havet, like varme som kjøkkenet hjemme”. Men Tora er ikke den som gir seg.  Hun skal vise dem, og setter kursen ut mot grunna – men hun vet jo godt at det er farlig å være alene der. Men! Der er det garantert en stor, feit kaffetorsk, og Tora MÅ vinne kappløpet om kaffetorsken – foran de toskene i Troillstampen!

Teksten beskriver Toras målrettethet og Endre Skandfers stemningsfulle illustrasjoner viser oss naturen. Bildene varirerer fra duse, akvarellaktige bilder av det lune kjøkkenet hjemme og en tåkefylt morgen til de dype, klare farger som framhever steile klipper og havdyp i vintermørket. Man kan formelig føle den iskalde, friske luften feie opp fra boksidene, lukten av sjø, vi hører nesten måkeskrik og sjarkene som fosser fram. Bildene hever virkelig leseopplevelsen, og tekst og bilde fungerer utmerket sammen. Spenningen i boken går ikke bare ut på om hun vinner årets kaffetorsk-konkurranse. Lille Tora (“Pøh. Liten, du liksom”) har ikke spurt om lov til å dra ut – hun hadde jo ikke fått lov heller. Man kjenner et lite sug i magen. Det er ikke så rent lite farlig ute på havet i en liten båt blant svære sjarker, med mål om å få en svær, tung, sprellende torsk på kroken. Dette her er risikofylt!  “Nå må du ikke snuble i båten med de små tottelottene dine”, sier Arne Hugo i Troillstampen. Arne Hugo skal få angre på at han ertet henne, tenker Tora, og kjører båten utover. Litt lenger ut må hun. Og litt til ….

Lære mer om Lofoten og torskefiske?

Om lofotfisket i Store Norske Leksikon.

Bøker om torsken.

Bøker om Lofoten.

Lære mer om torskemiddager?

Kokebøker om fiskeretter.

Psst! Visste du at gytefeltet til torsken strekker seg fra Haugesund opp til Finnmark?

Lån Kaffetorsken på Karmøy folkebibliotek.