Hasse Hopes bok- og filmtips

Hasse Hope ga nylig ut ungdomsromanen “Compis”, en fremtidsroman lagt til året 2057. Hvor kommer alle ideene til denne morsomme boken fra? Noe av svaret ligger kanskje i de bøkene og filmene Hasse Hope liker aller best?

Komiker, forfatter og programleder Hasse Hope viser seg å være et oppkomme av framtidsvisjoner i ungdomsromanen Compis. I bokbad med ungdomsskoleelever ved Vormedal og Stangeland, fortalte han at det tok tre år å fullføre boken. I boken møter vi den überkule Leo Kreutzberg ved “Litago Tropical Høyskol”, som motvillig må lære den menneskelignende roboten “Compis” (eller Sven Larsen) å bli kul. Det kan gå hardt ut over hans egen kulhet i en tid hvor kulhetsindeksen styrer det meste. Karmøyungdommene som leste boken og møtte Hasse, ga uttrykk for at de nesten ikke kan vente til neste bok fra Hopes hånd. I mellomtiden kan man sjekke ut hans favoritter.

Hasse

Hasses boktips:  

1. Sprengt Monster av Christian Valeur. En ungdomsroman om en gutt som blir forelsket i alle han møter. Herlig språk, og skarp humor.  

2. The Giver av Lois Lowry. En av de store klassikerne innen “nyere” barnelitteratur. Leste den nylig, og den funker fortsatt for voksne, selv om den er tiltenkt barn og ungdom. Kort og lettlest dystopi.  

3. Historien om enten Jørn eller Torgeir Bråten av Bjarte Arneson. En såkalt “velg din egen historie”-bok, der du selv bestemmer hvilke valg hovedpersonen(e) skal ta underveis. Underfundig og oppfinnsomt. Voksenroman, men kan nok funke for ungdom også.  

Hasses filmtips:  

1. Prinsesse Mononoke av Hayao Miyazaki. Fantastisk eventyr-anime med en bunnsolid moral i bunn.  

2. The Truman Show. Jim Carreys beste film om en mann som uten å vite det er hovedpersonen i verdens mest populære realityshow. Fortsatt relevant den dag i dag, kanskje enda mer enn da den kom.  

3. Anchorman, kanskje den morsomste filmen jeg vet om. Uendelig dust og herlig teit, ler fortsatt etter å ha sett den 20 ganger.  

I intervju med Radio102s Egil Houeland fortalte Hasse litt om hvordan han var som ungdom, og hva han ønsker å formidle i romanen sin. – Selv var jeg en tjukk liten nerd med sære interesser som japanske tegneserier, spilte mye data og hadde få venner. Budskapet er at kulhet kan komme i mange former, og det å være nerd er ikke negativt.  

Vi på biblioteket sier: Gjør som Hasse – les bøker, se filmer, vær deg selv – det er veldig kult!