Den svarte hingsten (1941) av Walter Farley

Den svarte hingsten handler om det uvanlig sterke båndet mellom gutten Alec og den ellers utemmelige og utilnærmelige araberhingsten Svarten.

Du trenger ikke å være hestegal for å lese denne klassikeren om lojalitet og vennskap. Med dramatiske hendelser som bakteppe, gir fortellingen om Alec oss verdifull innsikt om å tålmodig bygge tillit og et ubrytelig bånd. Alle trenger en lojal venn i livet.

Handlingen er som følger: Alec har vært flere måneder i India sammen med sin misjonæronkel Ralph, og har blant annet lært seg å ri. Om han ikke blir misjonær, er han i alle tilfeller blitt hestefrelst. Han er nå ombord på skipet Draken, på vei hjem til New York, hvor hverdagsliv og skole venter. I løpet av overfarten kommer en stor personlighet ombord – en flott, fryktinngytende araberhingst, Svarten. Alec henger utenfor rundt hestens kahytt med sukkerbiter på lur, selv om han er litt redd det ville dyret. De er motpoler, og den tålmodige og uredde Alec trekkes mot det fryktsomme, ville, fryktinngytende dyret.

Brått skjer det forferdelige, Draken seiler inn i en storm, og Alec våkner opp på en øde og ukjent strand. Han husker så vidt at han grep tak i hesten ute i sjøen. Svarten har reddet livet hans! Det ser ikke ut å være flere overlevende enn de to: Alec og den svarte hingsten. Alec gjør det beste ut av isolasjonen og de lange, ensomme dagene. Han bygger en provisorisk hytte, og et ubrytelig forhold til Svarten. Kapitlene som foregår på den øde øyen illustrerer på utmerket vis Alecs tålmodighet, oppriktige interesse og takknemlighet overfor Svarten. Denne robinsonadeaktige delen av fortellingen er sentral for å forstå hvor avhengige de to blir av hverandre (og er blant de beste scenene i filmatiseringen). De to klarer å holde seg i live med det som er av vann og vegetasjon, og Alec klarer etter hvert å få litt dreis på fisket sitt. Da Alec til slutt blir reddet, er det utenkelig for ham å leve uten hesten, og Svarten ender opp i Alecs hage i New York. Det er selvsagt ikke det optimale sted for en fyrrig hingst, og Alec er den eneste som får nærme seg Svarten. Svarten hører hjemme ute i villmarken med flokken sin, men hesten er sterkt knyttet til Alec – og vice versa.

Alec kommer snart i kontakt med den pensjonerte jockeyen Henry, som har stallplass til Svarten. Svarten finner en viss ro der med sin nye nabo – den rolige, staute hesten Napoleon. Henry forstår seg på både hester og gutter, og hjelper Alec å temme hesten såpass at Alec kan ri ham i en sal. Det er ikke vanskelig å se at Svarten kan måle krefter med verdenseliten innen veddeløpssporten, nærmere bestemt vestkystens Sun Raider og østkystens Cyclone – regjerende mestre på hver sin kant. Henry og Alec trener med Svarten i ly av nattemørket, og det er litt av noen rundetider de kan notere på Svarten. Det er en sensasjon! Problemet er bare at Svarten mangler stamtavlepapirer, dermed vil han aldri få delta i et ordinært hesteveddeløp. Men historien ender selvsagt ikke her. En kjempesmulighet oppstår da Sun Raider og Cyclone skal delta i et veldedighetsløp i Chicago, for én gang for alle å avgjøre hvilken av de to som er raskest. Hesteeierne er så optimistiske og sporty at de ja til en uregistrert, mystisk hest som det har begynt å gå rykter om. Dette er ingen ringere enn Svarten. Dermed skal unge Alec debutere som jockey på ryggen av sin uberegnelige, lynraske venn Svarten, på en fullstappet arena i blitzregn og stormende jubel. Det er duket for tidenes hesteløp!

Den svarte hingsten kan lånes på Karmøy folkebibliotek, og er også tilgjengelig som e-bok og lydbok i Allbok. Romanen ble filmatisert i 1979 med Kelly Reeno, Mickey Rooney og araberhesten Cass-Olé i hovedrollene, og anbefales varmt. Blir du hektet, har biblioteket også DVDen Den sorte hingsten vender tilbake.