De forbudte solsystemene av Christopher Pahle

Pahle, Christopher. De forbudte solsystemene (2019). (Kass og Tycho).

En dag på vei til skolen faller tvillingene Kass og Tycho ned i et dypt hull under et fjell i skogen. Det er bare sånt som skjer. I alle fall med Kass og Tycho.

De foreldreløse tvillingene Kass og Tycho går i 8. klasse. De bor hos noen nokså kjedelige fosterforeldre. De har fortsatt sin farmor, men hun har begynt å skrante. Uten å gå inn på detaljer har det seg slik at de havner nede i et dypt hull, men hullet viser seg å være et romfartøy. Ikke The Millennium Falcon, men Humlen. Som om ikke dét var utrolig nok, viser det seg at alle sykdommer og lidelser helbredes i Humlen, og at det befinner seg en forvokst romkanin i Humlen. Og en robot. Og en kopimaskin som kan kopiere hva det skal være.

Kass og Tycho kopierer opp sjokolademelken og skolebrødet de har med seg, og før de vet ordet av det er de LANGT ute i de dypeste deler av verdensrommet. Du milde Efraglupp! Hvordan henger alt dette sammen og hvordan skal de komme seg tilbake til jordkloden igjen? Det er ikke det at de savner skolen noe særlig, men farmoren er jo tross alt syk, og venter på dem.

Det virker som om Pahle har rørt sammen alt han liker av sci-fi (kanskje spesielt Star Wars) og satt det sammen på ny med sin egen vri. Likhetstrekkene med Star Wars-sagaen er mange: foreldreløse tvillinger, ekstraordinære romferger, rare vesener med underlige språk, planeter med kjeltringer rundt hvert hjørne, inkludert en ørkenplanet, galaktiske arkiv med skjult informasjon, språkløse trillende roboter, en galaktisk Føderasjon, hemmelige familiebånd, og så videre. Det er virkelig ikke spart på noe her, så jeg anbefaler å lese litt og litt om gangen. Jeg måtte legge den fra meg titt og ofte for å fordøye all informasjonen. Heldigvis er det en ordliste bakerst slik at leseren med jevne mellomrom kan repetere hva en Gaffin eller Mogg er nå igjen.

De forbudte solsystemene byr på en helt vill ferd. Dersom du klarer å henge med i svingene rundt kvasarer, hvite dverger og fjerne solsystemer, så er dette boken for deg. I 2020 kom også oppfølgeren, Fantomplaneten.

De forbudte solsystemene kan lånes på Karmøy folkebibliotek. Boken er også tilgjengelig som e-bok i Allbok.