Avlyst på grunn av sorg av Magnhild Bruheim

 Avlyst på grunn av sorg (2019) av Magnhild Bruheim.

Til alle som har blitt skuffet og såret og hopper rett ned i skyttergraven: Det går over.

«Men du…?» Disse ordene er aldri godt nytt. Femten år gamle Eline er endelig kommet hjem fra familieferien i USA, det er mer deilig sommerferie igjen, og 16-årsfesten er rett rundt hjørnet. Det blir godt å se bestevenninnen Sunniva igjen. Og Jonas. Hovedsakelig  Jonas, Elines kjæreste gjennom 242 dager. – Eg har lengta så vanvitig etter deg! Har du sakna meg like mykje? På deres faste romantiske treffsted i parken, slår det ned som lyn fra klar himmel:   – Eg har vorte saman med ei anna. Som om noen har avfyrt et startskudd legger Eline på sprang, nesten i blinde, inn i skauen. I høye hæler. Sa Jonas virkelig at han hadde blitt sammen med en annen? Mens tankene raser, får Eline øye på et telt som er slått opp ved tjernet i skogen. Hun skvetter til da en tynn, langhåret og ustelt gutt dukker opp bak henne.

Ting er med ett så annerledes, og vi følger Elines famlende og noe forbitrede forsøk på å få grep om det som har rammet henne. Kjærlighetssorgen er et ydmykende faktum, og et langt og vondt skoleår uten Jonas rykker stadig nærmere. Før det, nesten verst av alt: bursdagsfesten. Som tittelen hinter til, orker ikke Eline å feire sine 16 år. Den ene ubehagelige sannheten etter den andre går opp for Eline, og hun vet ikke hvem hun kan lene seg på. Det er bare å avlyse alt. Avlyst på grunn av sorg!

Likevel gnager tanken på at den ukjente gutten i skogen, som vi etter hvert får vite heter Tomas, har det verre. Hun er nå bedre i stand til å forstå hvorfor noen finner på å stikke fra alt. Men hva er det Tomas har rømt fra? Tankene og føttene til Eline vandrer stadig ut til teltet hans. Hun må hjelpe ham. Flere ganger støter hun på politibetjenter som helt tydelig leter etter Tomas. Eline serverer dem halvsannheter, siden hun er ganske så nysgjerrig på å få vite mer om Tomas, og hun setter igjen mat til ham.

For å vite hva alt dette dreier seg om og ikke minst ender opp med, må du nesten lese boken. Avlyst på grunn av sorg handler uansett om at når en dør lukkes, så åpnes et vindu, for å si det litt klisjéfylt. Det er en beretning om voksesmerter, om å oppdage seg selv når noen forlater deg. Boken lodder ikke de store dybdene, men Bruheim har skrevet en fin fortelling som formidler at samme hvor dårlig rustet vi er til å takle nederlag, så kan vi finne balansen igjen. I mellomspillet vil vi sannsynligvis oppføre oss dummere enn de som i utgangspunktet skuffet oss.