Parasittenes skumle verden (2020) av Sara Östlund Nilsson

Det kan hende det klør litt i hud og hår når du leser denne. 

Jo, det er litt ekkelt å tenke på at det finnes noe slik som parasitter. Og det er ikke bare et par stykker av dem, heller. De myldrer av dem på kloden. Men visste du at parasitter er nyttige? Og vil du ikke gjerne vite hvordan du kan unngå å få dem inn i kroppen din? 

En parasitt er en type dyr som snylter på andre – for eksempel på en fugl, katt, ape eller et menneske, eller det vi kan kalle verten. De kommer seg inn i kroppen, og noen av dem suger næring av verten sin, noen ganger spiser på verten sin innenfra, og de legger egg inne i verten. Bendelorm er en parasitt, hodelus, veggdyr, rundorm og så videre. Nesten halvparten av alle jordens arter er parasitter.

Dette er ekkelt å tenke på, men parasitter er også nyttige, og hjelper til med å holde antallet av forskjellige arter under kontroll, slik at det er balanse her på kloden. De kan også bekjempe skadedyr som forsyner seg av maten vår, før bonden har rukket å høste den inn – så de kan hjelpe til med at maten kommer fram til mennesker, og ikke bare havner i magen på insekter og fugler. Og parasitter på åkeren er jo mye bedre enn giftige sprøytemidler!  

Vil du lære om ekle, nyttige og uønskede parasitter, så lån boken Parasittenes skumle verden på Karmøy folkebibliotek. Lytt også til vår anbefaling av den i vår podcastserie Bokfriminuttet.