Lappjævel (2020) av Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord har rukket å skrive en rekke solide ungdomsromaner. Nå er hun aktuell med en svært sår og viktig roman om den brutale fornorskingspolitikken. Les Lappjævel. 

Denne boken med den ubehagelige tittelen omhandler et mørkt stykke norgeshistorie. Vi befinner oss i Finnmark anno 1950. Den lille samiske gutten Sammol skal begynne på skolen – norsk internatskole. Det betyr at han må være lenge borte fra foreldrene sine. Han må dele rom med andre gutter, og det er strengt forbudt å snakke samisk, det eneste språket Sammol kan og forstår. Han får ikke engang beholde navnet sitt, men må hete Samuel. Målet med dette opplegget er å ødelegge den samiske kulturen. Har dette virkelig skjedd i Norge. Ja, og vi har sett det samme skje om og om igjen med urfolk over hele verden. Hva skal Sammol gjøre? Hvor hører han hjemme nå? Lappjævel er en trist og sterk bok. Men vi må likevel si at vi er glade for å kunne lese om hvor forferdelig samene ble behandlet i Norge – noe vi er nødt til å lære av og aldri, aldri glemme. 

Tidligere har Kathrine Nedrejord skrevet blant annet Slepp meg, Det Sara skjuler og Hvem er jeg når du blir borte? Den ferskeste boken hennes er Det finnes ingen sannhet.

Du kan låne Lappjævel! på Karmøy folkebibliotek, og dessuten høre vår omtale av den i podcastserien vår, Bokfriminuttet