Klodeklubben av Ruth Lillegraven

Vi har oppdaget Klodeklubben-serien, skrevet av Ruth Lillegraven og illustrert av Jens Kristensen. De to første bøkene i serien, Dei svarte svanene og Hytta som forsvann, kan gi deg en idé om hvor spennende denne serien er!

Endelig kom det en ny, kjekk krimserie på nynorsk! Disse bøkene kretser om et høyaktuelt tema: miljøvern (bakerst i hver bok finner du fakta om miljø av Ole Mathismoen). Dette er veldig spennende bøker, og hovedpersonene er helt forskjellige, og utfyller hverandre. Vi møter 5. klassingene Sivert, Vanja, og innflytteren Mo. Vanja er den modigste, mens Sivert er litt redd av seg. Faren til Mo er biolog og ekspert på livet i havet, og Mo har derfor mye kunnskap om plast og mikroplast, som fiskene spiser og som vi får i oss når vi spiser fisken. Ikke bra! Miljøkriminalitet må etterforskes og det må ryddes i naturen pga søppel og søl.

Bok 1: Dei svarte svanene

I den første boken møter vi de tre vennene for første gang. En dag kræsjer en stor båt i kaien, og barna oppdager oljesøl i fjorden og ser at de en gang så hvite svanene er tilgriset av svart olje. Senere ser de døde fisker i sjøen og plutselig er det forbudt å bade der. De bestemmer seg for å intervjue direktøren for fabrikken, Johs. Johnsen til skoleavisa, i håp om å finne ut mer om saken. Sekretæren hans, Mona-Lill har ikke lyst å slippe dem inn, men de får en prat med fabrikkeieren. Etterpå spionerer og fotograferer de. De bestemmer seg også for å undersøke mer sent om kvelden, nede i havna. Da hører de noe sildre ut i fjorden. Kan det være olje? De må lage en ny klubb – Klodeklubben!

Vanja, Sivert og Mo får lite eller ingen hjelp av de voksne, og etter hvert kommer barna i stor fare.

Bok 2: Hytta som forsvann

Vanja, den tøffe jenta fra Dei svarte svanene, bor på en gård. Der blir flere av dyrene syke. Samtidig er det noen lite hyggelige typer som river ned den tomme hytta i skogen der Vanja og Sivert alltid har pleid å leke. Det flyter med søppel rundt i naturen. Så blir yndlingskua på gården alvorlig syk. Hva er det som skjer? Dette er saker som Klodeklubben må løse.

Lån Klodeklubben-bøkene på Karmøy folkebibliotek, og lytt til vår anbefaling av Klodeklubben i vår podcast Bokfriminuttet.