Hvem rumpet brunosten? (2021) av Erlend Loe og Kim Hiortøy

Vi vil vite hva “å rumpe er”, og vi gjerne vil vite hvem som rumpet brunosten, men vi trenger ikke å få vite det med én gang, for veien til løsningen er svært underholdende.

Har du lest en rumpethriller før? Den nyeste utgivelsen til Erlend Loe og Kim Hiortøy innholder side opp og side ned med kvalitetshumor inspirert av Mord på Orientekspressen av Agatha Chrsitie.  

Selveste kongen har bestilt en brunost, og Lisen von Kvantum må ta med seg på toget til kongen. Mer ser vi nesten ikke til Lisen, for da hun våkner har noen rumpet brunosten, så hun skriker opp og besvimer. Etter dette er det den verdensberømte Kriminalbetjenten Fluffenberg som overtar showet. Han ankommer toget i heliokopter for å foreta avhør av de mistenkte passasjerene. Kongen sitter spent på sidelinjen og følger med. Alle de mistenkte må selvsagt avgi rumpeavtrykk. Samtlige nekter for å ha rumpet brunosten – men nekting er jo et typisk tegn på å være skyldig, er det ikke?  

Detektiv Fluffenberg er veldig god til å stille lure spørsmål – om de bidrar til å løse saken, er vi usikre på. 

“Hadde de rumpe da de var barn, enkefru Freud?” 

“Ja, det hadde jeg.” 

“Hmmmm. Jeg forstår. Er det kanskje slik at De fortsatt har rumpe?” 

“Ja, det er riktig.” 

“Nettopp. Og hva bruker De denne rumpen til?” 

“Bare vanlige rumpeting.” 

“Hmmmmmmmmmm. Jeg merker meg at De har rumpe og at De gjør såkalte vanlige rumpeting med den. Takk. De kan gå.” 

Illustrasjonene er artige og uvørne, fargene er hentet fra bæsjedelen av fargeskalaen, dialogen er knapp, absurd, småfrekk og gøyal, og karakterene er interessante, basert på de korte avhørene. Vi kan godt få en oppfølger med dette persongalleriet, i alle fall Kriminalbetjent Fluffenberg.  

Lån Hvem rumpet brunosten? På Karmøy folkebibliotek, og lytt til vår anbefaling av den i vår podcastserie, Bokfriminuttet.