Hundemannen av Dav Pilkey

Hundemannen-bøkene handler om politimannen betjent Knekt og hunden Greg, som havner i en eksplosjon, og for å redde begge syr doktoren hundens hode fast på politimannens kropp. Dermed er en litt spesiell politimann født: Hundemannen! Dette er en gøyal serie med flere bøker.

Hundemannen-bøkene er skrevet som tegneserier, og tegningene er tilgjort barnlige, og det samme er handling og dialog. Det er veldig artig. Det er både tøysete språk og fremmedord, så her kan man lære seg litt vanskelige ord underveis, men bøkene er lette å lese, og passer bra fra ca. 4. trinn og oppover. Ungdom og voksne kan også like disse bøkene godt – man er aldri for gammel for god humor!

Hundemannen er en politimann som lett blir distrahert om han ser en ball eller et ekorn, og han liker godt å hoppe opp i fanget på sjefen sin og slikke ham i ansiktet. Hundemannen er ikke helt som de andre politibetjentene, kan du si.

Bøkene til Dav Pilkey (uttales Dave, med ‘e’, vi beklager uttalefeil i “Bokfriminuttet”) er fantasifullt og oppfinnsomt skrevet, og det er umulig å vite hva som vil skje i neste kapittel eller i neste bok i serien. Viktige stikkord er sprø oppfinnelser. Det ene tar fort det andre. Det utroligste skjer – det som ikke må skje – og det er spennende å se om Hundemannen og vennene hans kan løse de utfordringene som dukker opp, og et andre stikkord er helsprø skurker – med den onde katten Petter som skurk nummer én.

Hundemannen-bøkene er proppfulle av det som kalles god gammeldags slapstick-humor, av typen vi kan finne i filmene til Charlie Chaplin eller Helan og Halvan.

Hundemannen-bøkene er jo oppkalt etter Hundemannen. Men er det han som er den egentlige helten i Hundemannen-bøkene? Det kan dere lese dere fram til selv, men man kan merke seg en veldig søt, liten pusekatt som heter Vesle-Petter. Den onde katten Petter er allerede nevnt, og begge disse kattene vies stor plass i Hundemannen-bøkene, og er med på å drive handlingen framover, på hver sin måte. Petter er Hundemannens erkefiende, som stjeler, mobber, og lager store skumle monsteroppfinnelser. Etter hvert lager Petter en kloning av seg selv, som til Petters forskrekkelse er en utrolig snill kattunge, Vesle-Petter.

Noe vi liker godt med Hundemannen-bøkene er at Hundemannen og de andre dyrene (utenom den onde katten Petter) leser bøker. Og et av budskapene i boken er nok at man blir både klok og snill av å lese bøker.

Et annet budskap er også at alle kan forandre seg. Det er ikke umulig at de slemme kanskje kan bli litt snillere, for kattungen Vesle-Petter har troen på alle. Hundemannen selv er en veldig lojal venn som stiller opp.

Lån Hundemannen-bøkene på Karmøy folkebibliotek. Vi har har dem på både norsk og engelsk. Finn flere episoder i Bokfriminuttet her.