Hageboka for små gartnere av Kirsten Bradley (2020).

Ikke alle har hage. 

Originaltittelen på denne vakkert illustrerte boken er Easy Peasy: Gardening for kids. Boken forteller oss at en slags hage, dét kan du dyrke fram nesten hvor som helst. For eksempel inne i en leilighet, på balkongen, på terrassen eller i vinduskarmen.  Boken er skrevet slik at barn kan klare å gjennomføre de fleste av disse artige, grønne prosjektene uten særlig hjelp fra en voksen. 

Det er da snakk om grønnsaker i vinduskarm, lage et terrarium, lage en kokedama (uttales med trykk på e’en dersom jeg har skjønt det riktig. En kokedama kan også kalles en frøbombe), insekthotell, lage enkle blomsterpotter av avispapir med mer.  

Vi trenger å komme tettere på naturen vår, slik at vi verdsetter den og passer godt på den, også ute i det fri. Biene trenger hjelp til å overleve, grønnsaker kan vokse ut på ny i stedet for å kastes. Alle prosjektene virker å ha til felles at det er snakk om gjenbruk og øve opp miljøbevisstheten, kun med kos og enkle prosjekter. Jo tidligere man kan starte med slikt, jo bedre. 

Det kreves altså ikke særlig mye utstyr for å gjennomføre de fleste av disse hageoppgavene, man har nok det man trenger hjemme, eller kan låne av naboen – kanskje kjøpe noen frø og litt blomsterjord. Før du vet ordet av det har du fått litt grønnere fingre. 

Lån Hageboka for små gartnere på Karmøy folkebibliotek. Lytt også til vår anbefaling av den i podcastserien vår Bokfriminuttet.