Fordypningsoppgave om: Science Fiction

Jules Verne : Fra jorda til månen : direkte på 97 timer og 20 minutter (1865).
Handlingen starter i kjølvannet av den amerikanske borgerkrigen. The Gun Club, en forening dedikert til utformingen av våpen av alle slag, kommer sammen når Barbicane, presidenten, foredrar for å sanke støtte til følgende idé: Barbicane har gjort noen beregninger, og mener det er mulig å konstruere en kanon som er i stand til å skyte et prosjektil til månen.

Veronica Roth : Dødsmerkene (2017).
På en planet der vold og hevn regjerer, i en galakse der skjebnen gjør at noen blir foretrukket, utvikler alle en gave, et talent som gir dem makt til å endre fremtiden. Kraften er unik og skal forme fremtiden. De fleste drar nytte av sin gave, men ikke Akos og Cyra. Gaven deres gjør de sårbare overfor andre som vil ha kontroll. Cyra er søsteren til den brutale tyrannen som styrer over Shotet-folket. Akos kommer fra den fredelige nasjonen Thuve, og han har en ubegrenset lojalitet til familien. Når Akos kastes inn i Cyras verden, er fiendtligheten mellom landene og familiene deres nærmest uoverkommelig. De to må bestemme seg for om de skal hjelpe eller ødelegge hverandre for å overleve. 

Andy Weir : Marsboeren (2015).
Ved en feil blir en astronaut etterlatt på Mars. Han har ingen muligheter til å kontakte Jorden. Han har proviant til 11 måneder. En redningsaksjon vil ta minimum fire år. Dette er hans dagbok.

Rick Yancey : Den 5. bølgen (2014).
.Den 5. bølgen er i emning, bølgen som skal utrydde verden. På en øde motorvei flykter Cassie fra Dem. Vesenene som bare ser menneskelige ut, og som streifer omkring i utkanten av byene og dreper alle de ser. De har spredt de siste overlevende på Jorden for alle vinder. Cassie tenker at om hun skal ha en sjanse til å overleve må hun være alene, men det er før hun møter Evan Walker. Han er forførende og mystisk og kanskje Cassies eneste håp om å redde broren, og kanskje til og med seg selv. Men Cassie blir nødt til å velge mellom tillit og fortvilelse, mellom trass og tiltro, mellom liv og død. Mellom å gi opp og konfrontere.

Jørgen Brekke : Akademiet (2016).
Sebbe er 15 år og fra Norge. Året er 2065. Han har søkt om opptak til det berømte Marsakademiet i Nederland. Det samme har datageniet Joy fra Filippinene. De kjemper begge om de tolv plassene for å bli tidenes yngste marsfarere. Men ingen av dem vet hva som virkelig venter dem av prøvelser før de kan bli blant de tolv utvalgte. På Mars kolonien er det utplassert en spion av det mektige Østtarriket. Men det er også mistanke om at det også er en spion blant aspirantene på jorda, en muldvarp som kan sette hele marsprogrammet i fare. I tillegg er det en agent som har hacket seg inn på Marsakademiets computer. Dette er en fortelling om krevende utfordringer, vennskap og drømmen om en røde planet.

Douglas Adams : Haikerens guide til Galaksen (1988).
En torsdag ved lunsjtider blir Jorda eliminert. Tidspunktet er dårligst mulig for stakkars Arthur Dent som har trøbbel nok fra før. At huset hans rives og Jorda blåses i fillebiter, er allikevel bare begynnelsen. Snart befinner han seg i tilværelsens ytterste og mest surrealistiske avkroker.

Frank Herbert : Sand, del 1 og Sand, del 2 (1965).
Ørkenplaneten Arrakis, også kalt Sand, er en verden mer fantastisk enn noen annen. Hit kommer unggutten Paul Atreides som skal bli den mystiske Muad’dib, den som skal hevne forræderiet som er begått mot hans familie, og gi liv til menneskehetens eldste og mest uoppnåelige drøm.

Endre Lund Eriksen : Baksiden (2017).
Katrine og Julian møtte hverandre på nettet, man har aldri sett hverandre. Katrine skriver til Julian i all hemmelighet. Hun har mottatt en kryptert melding fra faren sin som forsvant for flere måneder siden, på en rundreise rundt månen. Faren forteller om sin nye tilværelse. Han er på månen, ble reddet av Oleg, men er også fange. Nå har han klart å snike seg til å sende e-poster til Katrine. Dette er en fortelling fra et Oslo litt frem i tid.

Marissa Meyer : Cinder (2017).
Cinder er en talentfull mekaniker, men også kyborg, noe som gjør henne til annenrangs borger. Stemoren avskyr henne, og da stesøsteren blir smittet av den fryktede pesten, er det selvfølgelig Cinder som får skylda. En dag kommer prins Kai inn i livet til Cinder, fra da av befinner hun seg midt i en intergalaktisk strid, samtidig som hun innhentes av fortiden. Dette er en moderne versjon av eventyret om Askepott, satt i en moderne verden fylt av androids, fremmede planeter og en helt spesiell prins. Månekrøniken tar utgangspunkt i kjente eventyr, og gir dem en helt ny vri. Fortellingen handler om å være annerledes, finne seg selv og gjøre det som må til for å kunne leve lykkelig alle sine dager.

Lee Bacon : Det siste mennesket (2020).
En robot som aldri har stilt spørsmål ved reglene, et menneske som ikke burde eksistere, en reise som kommer til å forandre alt… I en ikke så altfor fjern fremtid har robotene utryddet menneskene, og den tolv år gamle roboten XR_935 synes det er helt greit. Uten menneskene er det ingen kriger, ingen forurensning, ingen kriminalitet. Hvert medlem av samfunnet har et formål, og alt går glatt og effektivt. Helt til den dagen XR oppdager noe umulig: Menneskejenta Emma. Hele livet har XR blitt fortalt at mennesker er onde og at verden er et bedre sted uten dem. Men Emma virker ikke ond – hun virker redd. Og hun trenger hjelp. Det siste mennesket er en humoristisk, spennende og gripende historie om vennskap, teknologi og om å utfordre det bestående uansett hvilke konsekvenser det får. Den handler ikke bare om hva det vil si å være en robot – den handler om hva det vil si å være en venn.

Ben Hatke : Zita i verdensrommet : 2018
Zita er sammen med bestevennen Josef, da en mystisk gjenstand faller ned fra himmelen. Josef blir bortført til en fremmed planet, og Zita er den eneste som kan redde ham. Dette er begynnelsen på en eventyrlig historie med avdankede roboter, mystiske hjelpere og rare skapninger i alle størrelser og fasonger.

Oskar Källner : Bortført : 2020
Alice og Elias bor med foreldrene sine i et stille område i Uppsala. De lever et liv som ligner alle andres. Men en kveld forsvinner mamma, og pappa blir tatt av politiet, mistenkt for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Alice og Elias bestemmer seg for å redde foreldrene sine. De går ut i Lunsenskogen for å lete etter mamma, men de finner noe helt annet. For i samme skog er Brock, en azkaler fra romskipet Stillheten som er ute på oppdrag for å redde en fra mannskapet. Og det skal snart vise seg at Brock og søsknene har en felles fiende … BORTFØRT er den første delen av science-fiction-serien Imperiets arvinger. Et romeventyr som har både fargesprakende vidunder og skumle mysterier, fartsfylte eventyr og skremmende møter med det ukjente. 

Star wars : 2015
Boken er basert på det klassiske Star wars materialet fra 1980-tallet. Det startet som et samarbeid mellom Lucasarts og Marvel i 1977, og ble den absolutt mestselgende tegneserietittelen i USA i 1979 og 1980. Den første norske publikasjonen kom i 1983, og baserte seg på den amerikanske publikasjonen. Stort sett er historiene helt originale historier, men noen fungerer også som mellomspill til de originale Star wars filmene. Star wars: den originale serien inneholder faksimileutgaver av: Star wars 1 (1983), Star wars 2 (1984), Star wars 3 (1984) og Star wars 4 (1984). Boken inneholder også redaksjonelle artikler, i tillegg til bladene.

Timo Parvela og Bjørn Sortland : Invitasjonen : 2015
Brødrene Ari og Joni prøver å runde det populære dataspillet Kepler62, som kanskje ingen har greid før. Det går rykter om de som runder det blir hentet av en hemmelig organisasjon og tatt med til et mystisk og spennende sted. Her skal de få opplæring til å dra på en ekspedisjon ut til en planet som ligner på jorden. Kanskje. Serien Kepler62 handler om ungdommer som blir plukket ut og sendt til planetsystemet Kepler62, et farefullt og skummelt opplegg. 

Pierce Brown : Rød revolt : 2014
16 år gamle Darrow tilhører fargekoden Rød, den laveste kasten av arbeidere, og er en av mange tusen menn og kvinner som lever i huler under jorden på planeten Mars. De bruker livet sitt på å utvinne verdifulle ressurser, slik at menneskene en dag kan bo på Mars. Men Darrow er blitt lurt. Mars er allerede et beboelig sted, og Darrow og resten av menneskene i hans kaste blir brukt som slaver for en dekadent overklasse. Et opprør er på gang. Darrow slår seg sammen med en motstandsgruppe for å infiltrere herskerklassen. Han gjør alt for å ødelegge sine fiender og begynner på en eliteskole for gullbarn. Der starter ferden for å redde alle han er glad i.

Erik Martenson : Skyggespinneren : 2014
Ungdommene Lieta og Davi kjemper i en forlatt romkoloni mot en grusom overmakt. Det gedigne stjerneskipet Talos fanger opp nødsignalet fra kolonien, og blir tvunget til å endre kurs. I romskipets enorme lasterom ligger ti tusen kolonister i dvale. De er på vei til den berømte planeten Etai Kalan. Samtidig skjer det merkelige ting på romskipet. Kapteinen blir rammet av en mystisk sykdom, og nestkommanderende Mark Hauser må løse gåten før selve hjernen i romskipet blir rammet. Det blir en kamp på liv og død. Stjerneskipet må komme fram til den dødsdømte kolonien i tide. Samtidig skjuler det seg mørke krefter inne i romskipets korridorer. 

Dan Simmons : Hyperion : 2013
hrike holder til på Hyperion, i Tidskryptens dal. Der venter vesenet på dem som tilber det, på dem som frykter det og på dem som har sverget å drepe det. Hele galaksen er i krig og det er dommedag da sju pilegrimer begir seg ut på en reise for å løse gåtene om sine liv. Hver av dem bærer et desperat håp og en grusom hemmelighet. En av dem holder menneskehetens skjebne i sine hender. 


Lær mer om science fiction sjangeren: