Fordypningsoppgave om: Dyr

Bøker om vennskap mellom mennesker og dyr eller bøker med dyr i hovedrollene kan være verdt å utforske.

Adams, Richard. Veien til Watership Down (1972).

Den profetiske kaninen Femmer får et forvarsel om at kolonien han bor i vil bli rasert av et entreprenørfirma. De av kaninene som tror på det han sier, bryter ut og legger ut en reise for å finne et trygt sted å bo. Det blir en farefull ferd, men kaninene klarer å finne et nytt sted å slå seg ned. Livet blir ikke lettere her. Dessverre mangler de hunnkaniner for å føre slekten videre, og blir nødt til å smugle hunnkaniner ut fra et land som styres av en ond diktator-kanin…En fortelling om overlevelse, heltemot, samhold og frihetstrang.

Hunter, Erin. Kattekrigerne-serien (2013 – ).

“Den femte serien begynner egentlig før den fjerde serien, og den sjette serien er en fortsettelse av den fjerde serien. I tillegg er det kommet frittstående bøker om de enkelte kattene, og en egen tegneserieversjon myntet på litt yngre lesere”, forklarer barnebibliotekar ved Karmøy folkebibliotek, Oddrun Geitung. 

Kattekrigerne handler om villkatter som har dannet klaner, og hver klan har strenge kodekser, eller regler. Det er ikke lov å gifte seg på tvers av klanene, da risikerer man å bli utstøtt. De har ikke lov til å bevege seg inn på andre klaners territorium, og i alle fall ikke ta byttedyr der! 

Kattekrignerne er for deg som liker dyr, spenning, fantasy, sterke karakterer, og temaer som vennskap og samhold. NB! Erin Hunter er et pseudonym for et forfatterkollektiv.

Jacques, Brian. Helten av Redwall (2001).

Kongen av villkattene, Verdauga Grønnøye, kommer og gjør seg selv til eneveldig hersker i Moseblomskogen, og resultatet for de fredelige skogvesenene er et liv i ufrihet og frykt. Men det skal bli verre enn som så… Tilfeldigvis kommer heldigvis krigermusen Martin inn i Moseblomskogen. Skogboerne aner nytt håp. Møt krigermusen Martin, røvermusen Gonff og muldvarpen Hurlum i Brian Jacques’ mesterlige fortelling, full av drama, magi og artige karakterer.

Paull, Laine. Biene (2015).

Flora 717 er født til å være renholder i den stumme, laveste klassen i den strengt hierarkiske bikuben. Men Flora er ikke som andre bier. Hun er større og mørkere enn de andre arbeiderne. Dessuten kan hun snakke. Hun er en misdannelse som truer bisamfunnet og bør renses ut. Men en prestinne skåner henne og lar henne prøve seg som amme og barnepike. Da hun senere viser mot og styrke i kampen mot en veps som vil trenge seg inn i kuben, får hun også møte Dronningen, og føle hennes altomfattende kjærlighet. Og da Flora en dag tar spranget ut av kuben og kan fly med samlerne som henter inn sødmen fra all verdens blomster, har hun overskredet alle gitte regler. Men én lov er ukrenkelig: Bare Dronningen kan føde. “Biene” er et eventyr om overlevelse og overvinnelse, en ridderroman med bier i rollene. Flora er en liten bie med stort mot, som utfordrer kubens lov om å godta, tjene og adlyde.

Orwell, George. Dyrenes gård (1945).

Den satiriske og allegoriske romanen Kamerat Napoleon (originaltittel Animal Farm), først utgitt i 1945, er tilbake i en ny utgave. Dette er Orwells mest kjente roman og er en åpenbar kritikk av den russiske revolusjonen og en vurdering om hvordan kommunismen ble ødelagt under Stalin. Mr. Jones på Storgård er så alkoholisert og lat at han en dag glemmer å fôre dyrene. Det påfølgende opprøret under ledelse av grisene Napoleon og Snøball fører til at dyrene i samlet flokk jager Jones på dør. Revolusjonen er et faktum! De nye lederne på den nå omdøpte Dyregård lover å gjøre slutt på de grelle ulikhetene som råder i det lille samfunnet, slik at alle på fire bein får lik tilgang til godene. Men etter hvert som tiden går, svinner opprørets idealer og noe nytt og helt uventet kommer tilsyne … Dyrenes gård [Animal Farm] er George Orwells storslagne satire over maktens korrumperende kraft, en tidløs roman som fortsatt fremstår like brennaktuell. Også tilgjengelig under tittelen Kamerat Napoleon.

Farley, Walter. Den svarte hingsten (1941).

Når 17-åringen Alec er på vei hjem til USA etter et besøk hos onkelen i India, forliser skipet han seiler med, og Alec overlever kun ved å gripe fatt i grimen til en stor, svart, vill araberhingst, som trekker dem begge som eneste overlevende i land på ei øde øy. Alec og den ville hingsten er avhengige av hverandre på øya, og langsomt bygges det opp en tillit og et ubrytelig vennskap mellom den ville hingsten og gutten. Den svarte hingsten stoler så mye på gutten at det lykkes ham at få den med om bord når de omsider oppdages av et forbipasserende skip. Når de kommer hjem til USA, får Alec den svarte hingsten satt på stall. I samarbeid med Henry, en pensjonert jockey, begynner de i all hemmelighet å trene Den svarte til veddeløp, etter at Henry har konstatert at den er i besittelse av utrolige krefter. Forsøket på å få Den svarte innlemmet i et veddeløp er ikke lett og fører til en rekke dramatiske begivenheter, før det på dramatisk vis lykkes å la den løpe mot noen av verdens raskeste hester. 

Hiraide, Takashi. Katten (2016).

Et barnløst par i trettiårene leier et lite hus i utkanten av Tokyo. De er forfattere som jobber hjemmefra. Frilanslivet krever sitt, de har nesten sluttet å snakke sammen. Men en dag dukker en liten katt opp på kjøkkenet deres. Det er et vakkert vesen som vekker noe i deres kjølige liv. Med kattens inntreden i livet kommer stunder med glede inn i hverdagen. Paret begynner å igjen å snakke sammen og de starter å legge planer for fremtiden. Kattens selskap løfter livet deres og alt blir lysere.

Wroblewski, David. Historien om Edgar Sawtelle (2009).

På en liten gård i Wisconsin har familien Sawtelle i tre generasjoner drevet hundeoppdrett. Midt på 1970-tallet består familien av 14 år gamle Edgar, faren Gar og moren Trudy. Edgar er stum fra fødselen av, men har lært seg et tegnspråk som også hundene forstår. Livet på gården er ganske harmonisk, konsentrert om å avle frem og dressere en helt ny hundetype med spesielle egenskaper. Men da farens bror Claude dukker opp, står tragedien på terskelen. Snart er Edgar på flukt i villmarken med tre årsgamle hunder.

Historien om Edgar Sawtelle er en moderne oppvekstroman med klangbunn både i Shakespeares Hamlet og Kiplings fortellinger om Mowgli. Det er en høydramatisk fortelling om makt og sjalusi og en ettertenksom roman om språk og kommunikasjon.

Miralles, Francesc. Den lille kjærligheten (2016).

Samuel underviser ved universitetet i Barcelona. Han lever et stille og ganske ensomt liv. Men alt endrer seg den dagen katten Mishima plutselig står utenfor døren hans. Mishima skal komme til å bli inngangen til en rekke nye vennskap, og på underlig vis dukker også Samuels store barndomsforelskelse opp etter 30 år. Det viser seg at det er de minste tingene i livet som kan utløse de største forandringene.

Sfar, Joann. Rabbinerens katt – tegneserieroman (2006).

“Rabbinerens katt” er lagt til Algeries jødiske samfunn i 1930-årene. Katten bor hos rabbineren og hans vakre datter, Zlabya, og har en dag fått nok av familiens papegøye og velger å spise den. Før han vet ordet av det har katten fått talens bruk, og den begynner straks å lyve. Rabbineren setter ikke stor pris på løgnene og setter seg fore å oppdra katten til å bli en god jøde. Katten på sin side insisterer på å studere kabbala og vil ha bar mitzva. Rabbinerens egen rabbiner kan fortelle at en katt ikke kan være jøde, men katten vet selvfølgelig bedre.

Melville, Herman. Moby-Dick, eller Hvalen (1948).

Dette er en stor klassiker, for mange en av tidenes største, som likevel var nærmest ukjent før begynnelsen av det 20. århundret. Først da, med sin voldsomme modernitet, fant den gjenklang i verdenskrigene og revolusjonenes tidsalder. “Moby-Dick” kan leses som en vanvittig spennende, eventyrlig og altomfattende bok om hvalfangst eller havet. Samtidig er den så mye mer. For utover den spinn gale kaptein Akabs innbitte jakt på den hvite hvalen, utkrystalliserer det seg en annen søken – mennesket, tvunget om bord på en ferd som forblir et stort mysterium. Det handler om tro, tvil og erkjennelsens vesen. Her er det stadig rom for nye fortolkninger.

Stein, Garth. Kunsten å være menneske (2009).

Mitt navn er Enzo, og dette er min historie. Denny bor alene med hunden Enzo til han en dag møter Eve. De to flytter sammen og får etter hvert datteren Zöe. Når Denny endelig slår gjennom som racerbilsjåfør, blir Eve syk. Sykdommen suger sakte, men sikkert kreftene ut av henne, mens Enzo, Denny og Zöe er maktesløse tilskuere. Enzo er den eneste som vet hva som feiler Eve, men han kan jo ikke si noe.

Kunsten å være menneske er en hjerteskjærende, men likevel morsom og oppløftende fortelling om en familie, og om kjærlighet, trofasthet og håp.  Garth Stein skildrer en manns liv gjennom en hunds øyne på en gripende  og svært troverdig måte.

London, Jack. Når villdyret våkner (1903)

Buck lever et godt liv på en stor herregård i California. Han kan vandre fritt omkring på eiendommen, bade i bassenget, gå på jakt med familiens sønner, gå turer med familiens døtre, eller ligge ved sin eiers føtter foran peisen. Han er lykkelig.

Så skjer katastrofen, og Bucks verden blir snudd på hodet. Han blir stjålet og sendt nordover, helt til Alaska, der verden ser ganske annerledes ut enn i varme California, og både hunder og menn lever harde liv i villmarka.

og Ulvehunden (1906).

Handlingen foregår i den arktiske villmarken. Vi møter den ville og ustyrlige Hvittann, en ulvunge som blir tatt til fange av onde mennesker. Hvittann er sterk og farlig, og alle er redd ham. Men én dag blir han møtt med vennlighet og respekt. Finnes også i nynorsk oversettelse.

Sekundærlitteratur:

Wohlleben, Peter. Dyrenes indre liv : kjærlighet, sorg, omtanke (2017).

Dyrenes indre liv gir oss et fascinerende innblikk i naturen som omgir oss. Omsorgsfulle ekorn, lojale og kjærlige ravner, medfølende skogmus og sørgende rådyr – er det ikke bare mennesker som har disse følelsene? Gjennom forskjellige historier gir forfatteren Peter Wohlleben oss eksempler på hvordan også dyr har sin egen personlighet og karakter. Peter Wohlleben arbeider som skogforvalter i Hümmel/Eifel i Tyskland, og har tidligere utgitt en rekke artikler om sitt virke. Han er forfatter av boken Trærnes hemmelige liv, utgitt i Tyskland i 2015, og på norsk i 2016, som er blitt en stor salgssuksess i begge land. Wohlleben, tar utgangspunkt i forskning og sine egne observasjoner fra naturen og gir oss et fascinerende innblikk i dyrenes følelsesliv. Det er ikke så annerledes enn menneskets enn vi kanskje trodde!