Den hvite hestens hemmelighet (2020) av Maren Ørstavik

“Jeg borer ansiktet ned i puten. Klokka er sikkert over midnatt, men jeg har ikke klart å tenke på noe annet enn løgnen siden den plutselig kom ut. Det har bare gått noen timer, men det føles som en evighet. Alle kommer til å få vite det. Alle kommer til å tenke at jeg er totalt idiot. Du er totalt idiot. 

Hedda på 12 år er ikke noen typisk hestejente, men for å glede faren går hun med på å prøve seg på et nybegynnerkurs i ridning. I stallen er det flere på hennes alder: Adrian, Mira og Eline. De er kommet mye lenger. Adrian og Eline har til og med egen hest. Hedda må starte med grunnleggende ferdigheter på ponnyen Zalto, og Hedda blir rett og slett litt flau. Det hjelper ikke på at Eline forsøker alt hun kan å få henne til å føle seg helt dust.

Etter hvert liker likevel Hedda å være i stallen. Hun lærer, og får til og med høre at hun har talent. Hun får også et nokså spesielt bånd med den flotte, hvite hesten Wolfgang. Denne hesten har en stort arr på det ene bakbeinet, og ingen får ri ham. Hvorfor? Det vil ingen snakke om. Hedda synes det er tragisk at den flotte hesten bare står der. Hva har egentlig skjedd med den vakre hesten? 

Etter hvert kommer det en fantastisk nyhet: Hedda har kjøpt Wolfgang og attpåtil ri ham i det kommende juleridestevnet. Problemet er bare at dette er reinspikka løgn, og løgnen kommer fra Hedda selv. Hvordan kunne Hedda finne på å si noe slikt? Historien sprer seg, og Hedda går bare og venter på å bli avslørt. Hva kommer for eksempel Adrian med den nydelige grønne øynene til å si?  

Lån Den hvite hestens hemmelighet på Karmøy folkebibliotek, og lytt til vår anbefaling av den i podcastserien vår, Bokfriminuttet. Bok nummer to i serien, Storm i stallen, er allerede kommet! Vi har også drøssevis av andre kjekke hestebøker!