Ellinor-serien av Katarina von Bredow.

Katarina von Bredow er en av Sveriges mest populære ungdomsbokforfattere, med titler som “Sinnsykt forelsket”, “Ekspert på å rødme”, og “Bare ikke deg” under beltet. Ellinor-trilogien (“Ellinor”, “Leo”, og “Viktor”) passer også for litt yngre lesere.

For noen få år siden kom første boken i en trilogi om tre elever i samme klasse, Ellinor, Leo og Viktor. Den første boken i serien heter
Ellinor, og handler åpenbart mest om Ellinor. Hun bor i en liten by i Sverige, går i 7. klasse, og er bestevenn med både Meja og Leo. Meja og Leo liker ikke hverandre så godt, så de tre henger ikke så mye sammen samtidig. Meja er den mest populære jenten i klassen: pen, selvsikker, velkledd og nokså moden for alderen, i alle fall i det ytre. Leo er den mer innesluttede klatrekompisen til Ellinor, en slags ensom ulv, men Ellinor og Leo har alltid hatt et spesielt og tett vennskap. S

Så begynner Viktor i klassen. Han er pen og hyggelig, og han legger umiddelbart merke til Ellinor, og ikke Meja, som Meja gjerne ville forvente. Dermed er det duket for drama.

Ellinor selv kan ikke annet enn å legge merke til Viktor selv, men prøver å ta hensyn til både Meja og Leo, som er skeptiske på hver sin måte. Også på hjemmebane føler Ellinor at det er mange hensyn å ta. Foreldrene er skilt, og begge har fått nye kjærester. Ellinor står på godfot med alle sammen,
ikke minst synes hun det er lett å snakke med farens nye kjæreste Jenny, som det er så enkelt å åpne seg for. Moren er tilsynelatende ikke like avslappet og komfortabel i den nye familiesituasjonen. Hvordan skal Ellinor klare å tekkes alle – Meja, Leo, Viktor, mamma, pappa? Hva med hennes egne følelser? Ellinor er en fin bok om en tøff, snill og vanlig jente, som står i situasjoner mange unge kan kjenne seg igjen i. Hvordan det går får vi vite mer om i neste bok i serien, Leo.

Leo handler selvsagt mest om Leo, og nå får vi fra hans synsvinkel vite mer om fortsettelsen på denne fine fortellingen om Ellinor, Leo, Viktor, og deres venner og familie. Handlingen fortsetter der den slapp i første bok, Ellinor.

Uten å avsløre for mye av handlingen i bok 1, Ellinor, så kan man si
at Leo er litt urolig for utviklingen mellom Viktor og Ellinor. Hva er egentlig sannheten om Viktor, Leo føler at det er noe som skurrer. Hjemme hos Leo er det også en del som skurrer. Foreldrene fortsatt er gift, men hvor lenge vil det vare? Det er dårlig stemning, mye på grunn av Leos opprørske storebror, Markus. Foreldrene er tydeligvis ikke helt enige om hvordan de skal håndtere eldstesønnen sin, og det er dårlig stemning. I likhet med Ellinor, forsøker å Leo å gjøre både mor og far til lags, og dessuten ikke terge Markus. Og hva om han mister sin bestevenn Ellinor, til fordel for den Viktor, som virker tvers gjennom falsk.

I denne andre boken i serien, skjer det dessverre en forferdelig tragisk hendelse – vil det føre karakterene nærmere hverandre, eller skape større splid? Hva kunne vært gjort annerledes. Leo er en klok bok om skam, sorg, men også om vennskap. Vennskap som aldri svikter, og vennskap som oppstår.

Den tredje boken i Ellinor-serien heter Viktor, og vi får her (du gjettet riktig) Viktors perspektiv. Skjuler han noe, slik Leo mistenker? I så fall hva?

Viktor er nokså ordknapp når det gjelder familien sin, og Leo har begynt å småspionere litt på Viktor, for han er bekymret for sin venninne Ellinor, som er blitt veldig glad i Viktor.

Videre får vi vite vite mer om hvordan det går med karakterene i boken, både mellom vennene og foreldrene til disse hovedpersonene. Det har jo vært en del drama mellom venninnene Ellinor og Meja, og dessuten har det inntruffet en tragisk hendelse i bok nummer to, Leo. Men det er hovedsakelig Viktors historie som fortelles i denne tredje boken, og den har vi jo vært nyskjerrig på siden han kom inn i klasserommet i den første boken i serien. Viktor virker nemlig nesten litt for perfekt. Leo har funnet ut minst én ting han ikke har vært helt ærlig om. Og selv om Ellinor er en fantastisk kul jente, så lurer vi ærlig talt på om Viktor også kan være litt svak for den brystfagre, guttegalne Meja også. Det vi som lesere vil ha svar på, er altså: er Viktor en grei gutt, eller er han ikke det? Hva er det han skjuler? Hvordan går det med Ellinor og Leo og familiene deres, som vi møtte i de første bøkene?

I denne avsluttende boken kommer svarene, men hovedtemaet er “fasade som slår sprekker”. Det er fint og det er vondt. Hver av bøkene i denne trilogien er veldig gode og vanskelige å legge fra seg. Den siste boken, Viktor, skuffer ikke. Katarina von Bredow kan godt skrive bøker om resten av elevene i klassen også, man vet jo aldri.

Hele trilogien er til låns på Karmøy folkebibliotek, og her finner du også flere bøker av Katarina von Bredow. Lytt gjerne til vår podcastserie Bokfriminuttet, hvor du får høre bokanbefalinger for barn og unge, inkludert disse tre bøkene.