Det brenner! av Sunniva Vagstad og Dominic Munton

Siv, Isak , Elias og Ylva leker vikinger i skogen. De tenner bål.

Isak er opptatt av miljøvern, mer enn noe annet. Han advarer vennene mot å tenne bål. De leker vikinger, og bål blir laget. Faktisk tenner Elias og Ylva også på hver sin fakkel som de løper rundt og leker med. Skrekkslagne må de plutselig konstatere: Det brenner!

De fire ungdommene løper av gårde – men kom alle seg ut? Hvor ble det egentlig av Isak? De andre håper han snart dukker opp, for de må bli enige om hva de skal fortelle eller ikke fortelle. De pakker vekk vikingklærne som stinker røyk, og håper at alle skal tro at skogbrannen startet av seg selv – det har jo vært tørke i ukesvis. Nå er de både redde for at foreldre, politi, lærere og medelever skal finne ut hvordan det startet å brenne, og for hva som har skjedd med Isak. Spesielt Siv. Hun dyttet jo til ham, kanskje han ble liggende?

Siv er stresset , og det er spesielt henne vi følger videre i fortellingen, sammen med Isaks venn Ben, som hun overtaler til å bli å lete etter Isak. Ben følger motvillig med. Det blir rene etterforskningen.

Menneskene og forholdet mellom dem er veldig realistisk fremstilt. Det er heller ingen åpenbar klisjéfylt romanse i fortellingen. Hovedpersonene vet ikke helt om de liker hverandre, det er mange gnisninger. Flere av relasjonene kunne vært dypere utforsket, og flere karakter kunne vært grundigere presentert, men det kan virke som om denne boken er spiren til en serie. Vi vil gjerne vite mer om hvordan det går videre med både Siv, Ben, Isak, Elias og Ylva. Jeg tipper det da blir en serie med Siv og Ben i hovedrollene i detektivklubben Fjell og Fox (Fjell og Fox er etternavnene til henholdsvis Siv og Ben).

Sjekk gjerne ut Det brenner! Du kan låne boken på Karmøy folkebibliotek, og dessuten høre vår anbefaling av den i vår podcast Bokfriminuttet.