Sommerles: Rikka på ordentlig og forever

Sist oppdatert 29. juni 2020 10:26

Nylund, Maiken. Rikka på ordentlig og forever (2019).

“Rikka på ordentlig og forever” er en klok, nokså lett bok om de stressfaktorene som kan oppstå når man flytter mellom mamma og pappa.

Rikka er i grunnen ikke særlig dramatisk anlagt. Hun føler seg bare litt “midt i mellom”. Bestevenninnen Lise har annonsert at hun er forelsket i Tom i B-klassen, og Rikka føler dermed at hun kan miste venninnen sin. Lise vil faktisk at Rikka skal stå for spleisingen også. Men Rikka kløner det litt til, og det skjærer seg mellom de to venninnene på “Tuppen og Lillemor”-vis. Nå passer det veldig dårlig at det er pappas helg, for Rikka trenger egentlig å være igjen hos mamma for å reparere forholdet til Lise raskest mulig. Lise er pottesur, og henger med et par andre jenter i klassen uten at Rikka får være med.

Hos pappa kommer den siste dråpen. Stemoren Gunn er egentlig bare snill, men kaller Rikka hele tiden for “bonus-datteren” sin. Rikka er vel ikke noen bonusperson! For å gjøre det klinkende klart: – Jeg er ingen bonus! Jeg er Rikka på ordentlig og forever!! brøler Rikka og løper sin vei, ut fra kjøpesenteret. Hvorfor må Rikka være midt i mellom hele tiden? Hun er bindeleddet mellom foreldrene, som har fått nye barn med sine nye kjærester. Hvorfor kan ikke pappa og Gunn bo på Furutoppen, de også?

Heldigvis er et besøk hos farmor inkludert i pappahelgen. – Hva var det som skjedde i går, egentlig? Rikka blir sittende og se ned i bordplata. På de små blomstene i duken til farmor. Hun ser opp på farmor, åpner munnen og sier alt det hun ikke hadde tenkt å si. Og farmor hjelper henne å se at Rikka kanskje ikke er helt alene om å føle seg midt i mellom.

Hjemme på Furutoppen igjen, med en stadig fornærmet Lise, oppdager Rikka at noen har skrevet “Rikka er kul” på asfalten. Er det noen som vil ødelegge livet hennes, eller? Det er litt spennende også – bare det ikke er Tom, Lises utkårede! Neppe. Eller hva med den kule, nye nabogutten, Jimmy? Rikka føler seg rar i hele kroppen, som om hun fryser og er varm på samme tid. Men det kan ikke være forelskelse, det er nok rett og slett en kraftig forkjølelse med feber på gang. Eller? Uansett passer det dårlig å være syk nå når hun har kommet hjem til mamma – for der er det jo en del misforståelser som må oppklares.

Bøkene om Rikka er koselige og kloke, og passer for deg mellom 9 og 12 år. Temaer i bøkene er vennskap, skilsmisse og forelskelse. Du kan låne bøkene om Rikka på Karmøy folkebibliotek, og du finner dem her, og i appen Allbok. Du finner en liste over bøker med lignende tema (Delt omsorg) på vår Bibliofil-forside. Velg i rullegardinmenyen “Bibliotekets anbefalingslister