Hasse Hope ble bokbadet av Karmøyungdom!

Sist oppdatert 9. april 2019 10:50

Våren 2019 har ungdomsskoleelever på Vormedal og Stangeland kost seg med lydboken Compis, skrevet av komiker og programleder (og nå forfatter) Hasse Hope. I april kom han på besøk, og ble bokbadet av ungdommene.

I februar  og mars har klasse 8 A på Vormedal ungdomsskole og alle 9. klassingene på Stangeland ungdomsskole lyttet til Hasse Hopes innlesning av ungdomsromanen Compis. Karmøy folkebibliotek hadde nemlig bestilt besøk av Hasse, for at ungdommen skulle intervjue ham om debutromanen hans, om det å være forfatter – og om hvordan det er å være komikeren og programlederen Hasse Hope. I løpet av tre klassebesøk på hver av de to skolene, gjorde vi dypdykk i boken ved hjelp av «barnebokbad«-metoden.  Metoden er utviklet av Vilde Kamfjord og Pål Brekke Indergard, og tar utgangspunkt i Philip Cams spørsmålskvadrant («Se i teksten», «Spør en ekspert», «Bruk fantasien» og «Filosofér»).

SpørsmålslapperBacstage V

Hasse Hope er blant annet kjent fra humorprogrammet Karl Johan (NRK) med Erik Solbakken på NRK, 4 stjerners-middag (TV2). Høsten 2018 kom altså første bok, Compis , en morsom, spennende sci-fi-roman. Vi befinner oss i 2057, en kulhetsindeks måler og bestemmer din vellykkethet, og den kuleste av de kule på skolen er Leo Kreutzberg. PrivatOil med leder Helga Lind i spissen har utviklet en menneskelignende robot, Compis, men han er beklageligvis ekstremt nerdete. PrivatOils mål om å selge denne inn som en uunnværlig venn for alle ungdommer, og utrydde ensomhet, holder derfor på å gå i vasken. Dermed presses den unge Kreutzberg til å lære roboten å bli kul, og det uten å kunne fortelle sine venner at det er en robot. Hvordan vil det gå ut over Leos plassering på kulhetsindeksen, og dermed berøre hans framtid? Er det i det hele tatt mulig å lære roboten å oppføre seg noenlunde? Hva vil det egentlig si å være kul? Og hva er det skumle motivet bak å få Compis-roboten så tett inn på alle unge?

compis

Torsdag 4. april kom Hasse Hope endelig på besøk, og det ble holdt to fine, morsomme og interessante bokbad – et knippe elever fra hver klasse tok seg av selve bokbadingen. Resultatet var ren magi – fantastisk morsomme, gode samtaler med herr Hope, foran engasjerte og star-strucked elever (ja, lærere og bibliotekarer også). «Jeg gir boken terningkast 6 +» kommenterte en ungdom. Lærerne kunne melde at når boken var ferdiglest, ble det rett og slett litt stilt, før spørsmålet om ikke «Compis 2» skulle komme snart. Blant spørsmålene Hope fikk fra de Compis-frelste ungdommene var: «Hvorfor skriver du om roboter?», «Var du full når du fikk ideen til denne boken?», «Hvor mye måtte du øve for å lese inn lydboken?», «Hvilken karakter i boken kjenner du deg mest igjen i?», «Hvor lenge har du spart til barten din?», «Hvorfor er det nesten bare guttekarakterer med i boken?», «Tror du Compis kunne blitt en bra film?», «Liker du ananas på pizzaen?», «Var du populær som liten?», «Hva er det vanskeligste valget du har tatt?», «Hva er det beste øyeblikket fra Karl Johan?», «O’Boy først, eller melk først i glasset?». Hasse Hope tok seg også tid til å henge med ungdommene i etterkant, for selfies, autografer, bordtennis, dansemoves og flere spørsmål.

Bokbad VormedalPing Pong m Hasse

Les mer om Hasse Hopes Karmøybesøk i Karmøynytt, og lytt til Egil Houelands intervju på Radio102.

Hasse tar spmautografer HasseHasse nærbilde

Bokbadet med Hasse Hope om Compis var et samarbeid mellom Karmøy Folkebibliotek, SILK (Skudeneshavn Internasjonale Litteraturfestival) og READ ON.

READ ONReading for Enjoyment, Achievement and Development of Young people er et fireårig internasjonalt prosjekt (juni 2017 – mai 2021) med mål om å vekke leselysten blant unge mennesker i alderen 12 til 19 år. Dette gjøres ved å involvere undommene i varierte formidlingsmetoder, og å finne nye måter å oppleve, dele og skape litteratur. I følge rapporter fra OECD, vil lesing være en nøkkelfaktor for at unge mennesker skal kunne mestre framtidens utfordringer, arbeidsliv, sosialisering og å være aktive, opplyste deltakere i samfunnet. Dette er spesielt viktig å arbeide med i våre digitale tidsalder. Et av målene er å unngå at tenåringsgutter slutter å lese, og å hjelpe dem å finne tilbake til gleden og nytten ved å være en leser. SILK (Skudeneshavn Internasjonale Litteratur-og Kulturfestival) er en av partnerne i READ ON-prosjektet.

Read OnEU Readon